Cum vrea Raed Arafat să-i convingă pe sceptici să se vaccineze. ”Dacă e nevoie, o fac în direct la tv”

Stan Filon / 25.11.2020, 09:31
Cum vrea Raed Arafat să-i convingă pe sceptici să se vaccineze. ”Dacă e nevoie, o fac în direct la tv”

Raed Arafat a vorbit deschis despre când va începe vaccinarea în România, cum se va desfășura campania de vaccinare a populației, dar și ce este dispus să facă pentru a convinge populația că este bine să te vaccinezi împotriva noului virus.

Ce este dispus să facă Raed Arafat pentru a convinge populația să se vaccineze

Secretarul de Stat în MAI a acordat un interviu pentru Observator în care a vorbit despre cel mai fierbinte subiect al ultimelor zile, respectiv vaccinul împotriva coronavirusului, dar și despre încrederea populației în eficiența acestuia. A spus însă și dacă Bucureștiul va intra sau nu în carantină.

Alessandra Stoicescu: Când vor veni primele doze exact?

”Raed Arafat, secretar de stat: Vorbim de primul trimestru al anului viitor când se va începe vaccinarea. Când va veni exact să ştiţi că acest lucru o să se cunoască când este anunţat şi de la nivelul Uniunii Europene. Colegii care răspund pe partea de vaccinare vor veni cu astfel de date imediat când ele sunt prezente. De altfel, se lucrează în cadrul comitetului care a fost numit pe toate aspectele de planificare şi pe toate aspectele care sunt necesare administrării vaccinului, în număr cât mai mare, în rândul populaţiei care doreşte şi acceptă să facă acest lucru”.

Raed Arafat vrea sa-i convinga pe romani sa se vaccineze
Raed Arafat vrea sa-i convinga pe romani sa se vaccineze

Cum îi convingeţi pe cei mai mulţi să accepte?

”Oamenii sunt supuşi unui bombardament de informaţii care multe dintre ele nu sunt nici validate, nici nu au bază ştiinţifică, chiar dacă unele dintre ele sunt spuse de unii medici, iar la acest moment, cred că prin puterea exemplului, vom putea arăta populaţiei, că cel puţin oameni cum suntem noi, care spunem că trebuie, o să ne vaccinăm şi noi la momentul respectiv”.

O să o faceţi în faţa camerelor de luat vederi sau în direct pe internet, astfel încât să vadă oamenii că o faceţi?

”Dacă ăsta este un mod de a convinge o parte, oricât de mică este această parte, cred că merită făcut acest lucru. Şi nu numai eu. Şi alte persoane care pot face acest lucru. Să fie fără nicio îndoială că ne-am vaccinat, că nu am păcălit, că nu ne-am injectat cu ser fiziologic, pentru că o să auzim o mie de forme, de discuţii din partea celor care vor încerca să minimalizeze impactul vaccinului, care va fi unul foarte mare, dacă este administrat la un număr suficient de oameni”.

Ce înseamnă suficient pentru o ţară cu populaţia României?

”Raed Arafat, secretar de stat: În mod normal, trebuie să se ajungă, cum zicea şi domnul doctor Gheorghiţă, care coordonează grupul de vaccinare…în mod normal trebuie să se ajungă la 60-70 din populaţie să fie vaccinată, dacă vrem să întrerupem cercul de infectare care există. Dacă ai peste jumătatea populaţiei vaccinată, atunci riscul de transmitere scade semnificativ şi prin asta protejăm inclusiv persoanele care nu s-au vaccinat”.

La ce procentaj vă aşteptaţi?

”Noi speram în final ca oamenii să se convingă. Campania o să fie una transparentă. Colegii vor explica fiecare pas cum se face”.

Vă veţi vaccina la vedere?

”Da. Şi da, am încredere, pentru că aceste vaccinuri care vor fi aduse vor fi validate, testate, toate cele trei etape de testare. Sunt vaccinuri care sunt acceptate la nivel mondial, iar din Europa, nu suntem singura ţară care le va primi”.

De ce nu se testează măcar tot corpul medical?

”Raed Arafat, secretar de stat: Poate cu testele rapide se va putea întâmpla acest lucru”.

Se carantinează sau nu Bucureştiul?

”Depinde ce se propune din partea DSP-ului în urma analizelor care se fac. Nu am cum să spun dacă se carantinează sau nu până nu se face analiza DSP”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI