EXCLUSIV

România rămâne fără profesori. 50% dintre dascăli vor ieși la pensie în următorii 10 ani: „Statul român trebuie să intervină de urgență”

Gabriela del Pupo 28.06.2022, 14:27
România rămâne fără profesori. 50% dintre dascăli vor ieși la pensie în următorii 10 ani: „Statul român trebuie să intervină de urgență”

România va pierde jumătate din angajații din învățământ în următorii 10 ani. Problemele țin de infrastructura școlară, cea rutieră și în primul rând de salarizare. Deja în mediul rural sunt angajate persoane care nu au trecut de examenul de titularizare doar pentru a fi asigurat personalul didactic necesar unei instituții de învățământ. Impact.ro a stat de vorbă cu un cunoscător al realității din teritoriu, acolo unde urbanul și ruralul se întâlnesc sub aceeași conducere la nivel de sindicat. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) a declarat că problemele stringente ale societății se reflectă și în învățământ. Probleme precum infrastructura rutieră, atunci când vorbim de navetă pentru a avea profesori competenți în mediul rural.

„Nu trebuie să ne surprindă rezultatele acestui studiu”

Militantul pentru drepturile profesorilor spune că ignorarea educației nu este un lucru care poate fi reproșat unei anumite coaliții de guvernare ci tuturor liderilor decizionali din ultimii 30 de ani. Din păcate la aceste probleme se adaugă și cele legate de buna guvernare a țării pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

„Principalele probleme în ceea ce privește învățământul preuniversitar românesc țin în primul rând de infrastructura școlară și salarizare. Sunt cele două componente pe care guvernele României, din ultimii 30 de ani, le-au ignorat. Prin urmare nu trebuie să ne surprindă rezultatele acestui studiu. Anumite date le cunoșteam și noi, am făcut și noi aceste analize. În acest moment putem vorbi de o medie de vârstă de 50 de ani. Statul român trebuie să intervină de urgență, exact pe cele două componente.” spune președintele USLIP.

Acesta spune că de la 2400 de lei salariul unui debutant ar trebui să crească la 3500-4000 de lei, iar un profesor cu experiență ar trebui să aibă de la un maximum de 4000 de lei acum la cel puțin 6000 de lei, poate chiar 9000 de lei.

„Vorbim de sume insignifiante raportând la toate cerințele pe care le avem și care fac obiectul unor dezbateri în societatea românească.”

Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie

„Este posibil să ajungă să predea și cadre didactice care au obținut note mai mici la examenul de titularizare sau de ce nu, necalificați”

Acesta mai precizează că, pe lângă măsurile mai sus amintite, scăderea vârstei de pensionare ar putea fi o soluție pentru a face loc tinerilor și a îmbunătăți situația din învățământul preuniversitar. Dacă studenții se pot concentra la seminarii susținute de somități în domeniu, la gimnaziu sau chiar clasele primare un profesor de peste 60 ani poate să perceapă munca de pedagog ca o corvoadă, iar elevii pot să nu fie atenți la orele de clasă. O altă problemă este faptul că, deja de mult timp elevii au parte de profesori suplinitori, în special în mediul rural.

„Este posibil să ajungă să predea și cadre didactice care au obținut note mai mici la examenul de titularizare sau de ce nu, necalificați, pentru că avem câteva mii de profesori necalificați în învățământul românesc. Ori acest fenomen este cauzat de starea proastă a salarizării și infrastructură. Când spun infrastructură nu ma refer neapărat strict la ce se întâmplă în anumite școli, mă gândesc și la acele căi rutiere sau căi de transport prin care un profesor trebuie să se deplaseze acolo. Dacă vrei să faci o navetă, de exemplu de la Iași la Târgul Frumos, ai toate șansele în 10 luni să fii victima unui accident rutier.” spune Laviniu Lăcustă.

„Şcoala românească are nevoie de tineri, de absolvenţi dispuşi să urmeze această meserie”

1 din 10 profesori are vârsta sub 30 de ani, arată un studiu realizat de Frames. Peste 50% dintre profesori vor ieși la pensie în următorii 10 ani. 290.087 de profesori, personal auxiliar și administrativ, 52% din angajații din învățământ, lucrează în ciclul primar şi gimnazial, conform adevărul.ro. Cei care au realizat studiul sunt uimiți de rezultatele care arată nepăsarea guvernanților pentru educație.

,,Suntem, din păcate, în pragul unei crize majore de personal în sectorul educaţional, în condiţiile în care dinamica angajărilor este redusă, iar presiunea pensionărilor tot mai mare. Dacă în 1995, în sistemul public de educaţie, aveam un personal didactic de 244.640 de oameni, în prezent suntem la puţin peste 200.000. Şcoala românească are nevoie de tineri, de absolvenţi dispuşi să urmeze această meserie şi care, treptat, să acopere necesarul de posturi pe măsură ce cadrele didactice în vârstă vor ieşi la pensie’’, afirmă prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, preşedintele Complexului Educaţional Dr. Mioara Mincu.

În următorii 10-15 ani, România urmează să sufere un șoc major în ceea ce privește forța de muncă și aceste previziuni sunt valabile și pentru învîțământ.

„Sunt peste 1,9 milioane de români, generaţia decreţeilor, care vor ieşi la pensie şi, din păcate, din urmă vin prea puţini tineri care să înlocuiască forţa de muncă în majoritatea sectoarelor economice. Dacă în industrie, în construcţii, în agricultură vom aduce cel mai probabil forţă de muncă din Asia, în ceea ce priveşte educaţia, problema va fi una cu adevărat sensibilă – nu va mai avea, practic, cine să ne înveţe copiii’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...