Ce se întâmplă cu chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid. Dezvăluirile unei studente: ”Și ei spun că nu e obligatoriu”

Ioana Bucur 07.04.2021, 17:27
Ce se întâmplă cu chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid. Dezvăluirile unei studente: ”Și ei spun că nu e obligatoriu”

Imunizarea este opțională și nu prea. O studentă a dezvăluit ce se întâmplă cu chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid. Țara din care a pornit pandemia ce ne-a schimbat viața are un plan măreț, ce trebuie îndeplinit până în luna iunie, cu orice preț,

Ce se întâmplă cu chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid

Autoritățile din China au reușit să încetinească masiv răspândirea virusului SARS-CoV-2, dar asta a avut un efect nedorit și la care puțini s-ar fi așteptat: oamenii nu văd de ce ar mai trebui să se vaccineze. În prezent, campania de imunizare progresează mult mai greu față de țări precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. Până și în România lucrurile merg mai bine. Potrivit New York Times, în China se aplică o serie de stimulente și amenințări pentru a se asigura succesul programului de vaccinare. Locuitorilor din Beijing li se promite o înghețată gratis la ieșirea din centrele de imunizare. În Gansu, una dintre provinciile din nordul țării, a fost publicată o poezie în care beneficiile serului sunt lăudate.

În cazurile în care arta și dulciurile nu ajută, autoritățile apelează la alte metode de convingere. În orașul Wancheng, chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid au fost amenințați că ar putea avea probleme la locul de muncă, cu casa sau că li s-ar putea pune piedici în educația copiilor. O companie din Chongqing le-a cerut angajaților cu vârste între 18 și 59 de ani fără afecțiuni cronice să se vaccineze până la finalul lui aprilie sau să „suporte consecințele”. Mai mult, autoritățile din Haikou au anunțat că firmele care vor avea o rată de vaccinare mai mică de 85% vor primi un avertisment și ar putea fi suspendate, până la „rectificarea” situației.

Ce se întâmplă cu chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid
Înghețată și amenințări, în China, pentru succesul campaniei de vaccinare

Se vaccinează sau „suportă consecințele”

Guvernul chinez are o misiune clară: vaccinarea a peste 40% din populația țării, până la sfârșitul lunii iunie. Adică 560 de milioane de oameni. Eforturile susținute au început să se vadă. În ultima săptămână, în China s-au vaccinat în jur de 4,8 milioane de oameni pe zi, în condițiile în care media zilnică de luna trecută era de aproape un milion de doze. Autoritățile speră să ajungă la o medie de nici mai mult nici mai puțin de 10 milioane de doze pe zi.

„Spun că este voluntar, dar dacă nu îți faci vaccinul, te tot cheamă”, a dezvăluit Annie Chen, o studentă din Beijing, care a fost chemată la vaccinare de două ori într-o săptămână de consilierul ei școlar.

Tânăra este doar una dintre milioanele de chinezi care au reticențe cu privire la efectele secundare nedorite pe care le-ar putea avea vaccinul, îngrijorări normale, ținând cont de lipsa de transparență în privința actualelor seruri folosite. Annie a cedat, până la urmă, după ce consilierul școlar i-a explicat că s-ar putea să se trezească cu accesul interzis în locurile publice. Ea a mărturisit pentru sursa citată că unul dintre motivele pentru care a acceptat a fost tocmai bărbatul care îi dădea sfaturi, care „spunea că și treaba lui este foarte grea, părea extenuat”.

Experții medicali sunt îngrijorați de ritmul lent în care înaintează campania de vaccinare, susținând că ar putea să submineze măsurile inițiale prin care China a reușit să controleze pandemia.

„China se află într-un moment critic. În vreme ce alte țări vaccinează foarte bine, iar Chinei încă îi lipsește imunitatea, lucrurile vor fi periculoase”, a susținut recent Zhong Nanshan, medic specialist în boli respiratorii, într-un interviu acordat presei locale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...