Ce se face de Rusalii? Datini păstrate din străbuni

Emanuela Pană 03.06.2023, 15:22
Ce se face de Rusalii? Datini păstrate din străbuni

Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile, este una dintre cele mai așteptate și importante sărbători ale lunii iunie. Rusaliile se sărbătoresc anual în  ziua de duminică, zi care mai poartă și denumirea de Duminica Mare sau Cincizecimea. Sărbătoare Rusaliilor atrage după ea numeroase obiceiuri, practicate în popor din vechime. Iată ce se face de Rusalii, potrivit tradiții.  

Când pică Rusaliile în 2023? 

Rusaliile 2023 reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prilej cu care angajații români au zile libere legale. Sărbătoarea de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt se celebrează în fiecare an la 50 de zile de la Înviere și la 10 zile de la Înălțare. 

Așadar, Pogorârea Duhului Sfânt nu are o dată fixă, ci face parte din sărbătorile cu dată schimbătoare. Data la care creștinătatea sărbătorește Rusaliile se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui. În 2023, praznicul are loc pe 4 și 5 iunie.  

Odată cu această sărbătoare, care aminteşte şi actualizează evenimentul pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii. 

În zilele de Rusalii, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tot anul. În tradiția românească se spune că cine nu ține cont de aceste reguli va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii“. 

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii? ANM are vești extraordinare pentru români

Ce se face de Rusalii? 

Rusaliile constituie una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. Ca orice sărbătoare creștină importantă, Duminica Rusaliilor vine la pachet cu numeroase tradiții și superstiții, care au diverse scopuri.  

În prima zi de Rusalii, credincioșii merg la biserică și se împărtășesc. În anumite zone ale țării, localnicii fac săpături pentru a găsi apă sau pentru a înlătura farmecele. Tot astăzi, oamenii își împodobesc locuințele cu ramuri de tei, nuc sau stejar, ramuri pe care le sfințesc mai înainte la biserică. Potrivit tradiției populare, ele au scopul de a alunga bolile și răul din ușa casei. 

Totodată, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare ierburi precum leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi „luați de Rusalii“. Tot de Rusalii se practică și unul dintre cele mai vechi obiceiuri din toate timpurile – Dansul Călușarilor –, care este considerat un joc tămăduitor, aducător de sănătate și noroc. Sătenii îi întâmpină pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani. Acest obicei se ține în a doua zi de Rusalii.  

A doua zi de Rusalii, cunoscută sub denumirea de Sfânta Treime, este momentul în care oamenii fac pomeni pentru morți și oferă alimente la morminte. Totodată, se aprind lumânări și se fac rugăciuni pentru sufletele celor dragi care au părăsit această lume. 

Vezi și: Zile libere Rusalii 2023. O nouă minivacanță pentru angajații din România

Ce este interzis de Rusalii?  

Există și anumite interdicții de Rusalii, iar cei ce nu țin seama de ele vor avea de-a face cu Ielele, nişte fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor.

Ce se face de Rusalii
Ce nu ai voie sa faci de Rusalii 2023

Rusaliile, cunoscute și ca Iele, zâne rele, șoimane, ursoaice sau împărătesele-văzduhului, umblă, potrivit legendei, în alb, iar locurile în care dansează acestea rămân arse și neroditoare. 

Iată, așadar, ce nu trebuie să faci sub nicio formă de Rusalii 2023: 

  • De Rusalii nu se face curățenie în casă, nu se spală, nu se calcă și nici nu se dă cu aspiratorul; 
  • În zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, întrucât Ielele te pot prinde și pedepsi; 
  • Nu este bine să te cerți de Rusalii, pentru că vei avea probleme de sănătate; 
  • Nu este bine să pleci departe de casă, deoarece poți fi „luat de Rusalii“ și pedepsit; 
  • Se spune, de asemenea, că nu este bine să mergi „la scaldă“ de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec; 
  • În aceste zile de sărbătoare nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii și întunecate, pentru că te poți întâlni cu spiritele rele; 
  • Din ziua de Rusalii, oamenii nu mai au voie să culeagă ierburi de leac timp de 9 săptămâni. 

Ce rugăciune se rostește de Rusalii? 

Se spune că rugăciunile rostite în duminica de Rusalii au o putere deosebită, cea numită „Împărate Ceresc“ fiind obligatorie pentru toți credincioșii care-și doresc să le meargă bine. 

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi și întru Fiul pururea Te odihnești; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiești, pe care le împărți precum voiești; prin care și noi nemernicii ne-am sfințit și ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi și Te sălășluiește întru noi și curătește sufletele noastre, că să putem a ne face locaș Preasfintei Treimi. 

Așa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăția noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduiește pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, că să cunoaștem deșertăciunea lumii și a celor ce sunt în lume; înviază știință noastră, că neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face și ce se cuvine a lepăda; îndepărtează și înnoiește inima noastră, că să nu izvorască mai mult ziua și noaptea gânduri rele și pofte necuvioase. Îmblânzește trupul și stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu. 

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert gonește-l de la noi. Și ne da nouă duhul dragostei și al răbdării, duhul blândeții și al dreptății, că îndreptând inimile cele slăbite și genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și așa, ferindu-ne de tot păcatul și împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârșit creștinesc și nerușinat și a intră în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închină Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfânta, slavă Ție! Amin!“. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...