Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii. ANM are vești extraordinare pentru români

Corina Oprea 12.05.2023, 10:38
Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii. ANM are vești extraordinare pentru români

Meteorologii au aflat cum va fi vremea de Rusalii, unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale anului. Specialiștii ANM au emis prognoza oficială pentru această zi, în condițiile în care vremea a fost extrem de schimbătoare în ultimul timp și ne-a surprins în fiecare zi.

Cum e vremea în România de Rusalii

Vremea continuă să fie foarte capricioasă la noi în țară și este foarte greu să ne facem planuri din timp, pentru că nu știm cum vor evolua lucrurile. Meteorologii au emis prognoza pentru perioada următoare, inclusiv pentru ziua în care vor avea loc și Rusaliile.

Pogorârea Sfântului Duh este sărbătoarea care se celebrează în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțare. Pică an de an într-o zi de duminică și toată lumea speră să apuce vreme bună, deși la noi în țară nu este nimic sigur, pentru că temperaturile se schimbă de la o zi la alta.

După câteva zile de temperaturi scăzute, vremea redevine frumoasă și vom avea din nou soare. Din primele estimări ale meteorologilor, în săptămâna 15– 22 mai valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor din țară.

În săptămâna următoare, sunt așteptate temperaturi mult mai mari decât cele normale, mai ales în regiunile nordice și centrale. În rest, termometrele indică valori apropiate de cele normale.

În săptămâna Rusaliilor, 29 mai – 05 iunie, e așteptată vreme bună la nivel național, inclusiv pe 4 iunie. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice, sud-estice și la munte. Scăpăm, în sfârșit, de ploi, iar micile excepții nu ne vor împiedica să ne bucurăm de mini-vacanța de Pogorârea Sfântului Duh.

Cod roșu de furtuni

Este alertă, însă, la nivelul întregii Europe. Mai multe state se află în acest moment sub avertizări meteo de fenomene periculoase, după ce un ciclon mediteranean s-a instalat și a început deja să facă prăpăd. România se teme că ar putea simți și ea efectele acestui fenomen. În Italia sunt ploi puternice, inundații, cantitățile de apă depășesc aici 100 de litri pe metrul pătrat.

Germania se află și ea  sub avertizare de cod portocaliu de ploi de câteva zile. În Franța, Elveția, Belgia, Olanda și Croația se vor confrunta sunt deja precipitații abundente, precum și furtuni, vânt puternic și un risc mare de inundații.

Urmăriți Impact.ro și pe