Ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere. Tradiția pe care este bine să o respecte toți credincioșii

Cazacu Alexandru 15.04.2023, 10:00
Ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere. Tradiția pe care este bine să o respecte toți credincioșii

Paștele se apropie cu pași repezi, iar românii se pregătesc deja pentru cea mai mare sărbătoare creștină. Noaptea de Înviere este foarte importantă pentru credincioși, fiind încărcată cu tradiții și obiceiuri. În această noapte, creștinii se adună în biserici pentru a participa la slujba de Înviere și duc cu ei coșuri cu merinde pentru a le sfinți. Iată ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere.

Ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere, conform tradiției creștine

Fiind o sărbătoare a bucuriei, conform învățămintelor duhovnicilor, de Paște nimeni nu trebuie să fie trist. Fericirea trebuie să fie un sentiment predominant la sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Sâmbătă seara, Lumina Sfânta este adusă cu avionul de la Ierusalim la București, iar de aici pleacă în celelalte zone ale țării. De obicei, slujba de Înviere începe la ora 23:00 cu Vecernia și continuă cu Liturghia. Credincioșii participă la această slujbă, iar preoții citesc din Sfânta Scriptură.

Preoții spun că Învierea Domnului trebuie să fie proclamată în afara bisericilor, nu în interiorul acestora, pentru ca toți enoriașii trebuie să afle ea. De obicei, enoriașii vin la biserică în această noapte cu lumânări, care simbolizează lumina și speranța, și cu ouă roșii, care reprezintă viața și Învierea.

Ce se mai duce la biserică în Noapte de Înviere

La miezul nopții, preotul paroh iese afară din biserică și îi adună pe credincioși prin îndemnul tradițional „Veniți de luați lumină”. Enoriașii își aprind lumânările, după care, în frunte cu preotul paroh, înconjoară biserica de trei ori.

În acest moment, mulțimea prezentă cântă „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. După ce s-a făcut înconjurul bisericii, preotul continuă slujba de Înviere. De obicei, aceasta ține până pe la ora 03:00 dimineața.

Dacă nu știi ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere, află că pe lângă ouă roșii, credincioșii duc și cozonac, pască, friptură, sarmale, dar și alte preparate tradiționale de Paște. Bucatele sunt sfințite apoi de către preot, iar după slujbă se dă dezlegare la alimentele „de dulce”. Acest moment marchează încheierea Postului Mare, așa că bucatele sfințite pot fi consumate.

Ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere
Ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere

Rugăciune în Noaptea de Înviere

Noaptea de Înviere este cel mai important moment al sărbătorilor pascale. Duhovnicii spun că în această noapte este bine să rostim o rugăciune specială. De aceea, credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor, binecuvântare și protecție divine.

Rugăciunea din rândurile care urmează se rostește în Sâmbăta Mare și se spune că aduce Lumină în sufletele și viața celor care o spun. Iată cum sună aceasta:

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.

Așa Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la Înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndura-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin!”.

Așadar, iată că am aflat nu numai ce se duce la biserică în Noaptea de Înviere, ci și ce rugăciune putem rosti în această noapte sfântă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...