Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023? Alimentele pe care este bine să le împarți pentru sufletele celor adormiți

Emanuela Pană 03.11.2023, 14:34
Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023? Alimentele pe care este bine să le împarți pentru sufletele celor adormiți

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, întrucât este un prilej de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi. În această zi, credincioșii participă la slujbă și împart alimente pentru sufletele celor adormiți. Vezi ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023.  

Când sunt Moșii de toamnă în 2023? 

”Moșii” reprezintă neamul din care ne tragem, cei fără de care nu am fi fost. De aceea, cu prilejul acestei sărbători, credincioșii se roagă pentru cei dragi care au plecat dintre noi. În 2023, sărbătoarea Moșilor de toamnă sau Sâmbăta Morților, așa cum mai este numită, pică pe 4 noiembrie.  

Biserica îi numește pe cei decedați ”adormiți”, termenul care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Cu alte cuvinte, odată cu moartea, oamenii nu trec într-o stare de neființă, ci trec dintr-un mod de existență în altul. Hristos dăruiește cuvântului ”adormit” înțelesul de înviere. 

Sărbătoarea Moșilor de toamnă este însoțită de numeroase tradiții bisericești, precum și de obiceiuri populare. În această zi, credincioșii nu muncesc în gospodărie și nu merg la câmp. Femeile nu calcă, nu spală și nu cos haine. Se spune că cine va face aceste lucruri, nesocotind tradiția, va avea parte de greutăți și necazuri.  

Citește și: Superstiții de Moșii de toamnă. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți

Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023? 

Conform tradiției, în dimineața Moșilor de toamnă, credincioșii ortodocși merg la Biserică pentru a participa la slujbă. Fiecare persoană pregătește o listă cu numele persoanelor dragi decedate (lista poate conține și nume unor persoane pe care nu mai are cine să le pomenească), pe care i-o înmânează preotului.  

Ce se da de pomana de mosii de toamna 2023?
Alimente care se impart in Sambata Mortilor

Aceasta poartă numele de pomelnic, iar în timpul Sfintei Liturghii, preotul va citi fiecare nume de pe foaie. De Sâmbăta Morților, gospodinele obișnuiesc să gătească mai mult, pentru a chema rudele și vecinii la masă.  

Potrivit obiceiurilor din toată țara, în această zi se împart colaci, prescură, colivă, vin apă sau suc pentru sufletele celor adormiți. În plus, se mai dau de pomană diverse pachete cu alimente. Ele pot conține fructe, ceva dulce și ceva sărat.  

În unele zone din România, gospodinele pregătesc mâncare gătită de Moși, pe care o împart caldă. O vorbă din popor spune că sufletele celor adormiți se hrănesc cu aburul preparatelor. În vechime, o mâncare tradițională care se dădea de pomană în Sâmbăta Morților era grâu fiert, amestecat cu unt și brânză.  

Alături de alimentele pregătite, credincioșii obișnuiesc să împartă și câte o lumânare aprinsă. Potrivit învățăturilor bisericești, prima dată se dă de pomană celor săraci, iar mai apoi rudelor, vecinilor și persoanelor apropiate.  

Vezi și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii

Rugăciune pentru cei plecați dintre noi 

Acum că am aflat toate aceste lucruri despre Moșii de toamnă 2023, să ne îndreptăm atenția către o rugăciune deosebită pentru cei adormiți, pentru sufletul lor și iertarea păcatelor.  

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin! 

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...