Superstiții de Moșii de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți

Cazacu Alexandru 01.11.2022, 13:46
Superstiții de Moșii de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți

Superstiții de Moșii de toamnă 2022. În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de toamnă, o sărbătoare importantă pentru pomenirea celor trecuți în neființă. După cum se arată în calendarul creștin-ortodox, în acest an, praznicul va avea loc pe data de 5 noiembrie. De Sâmbăta morților sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le respectă cu strictețe.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă 2022

Conform rânduielilor Bisericii Ortodoxe, Moșii de toamnă 2022 se pomenesc în prima sâmbătă din luna noiembrie. Mai exact, Sâmbăta morților se sărbătorește pe data de 5 noiembrie. Cu ocazia acestei zile, creștinii au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă.

În Sâmbăta morților, oamenii aprind lumânări la mormintele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Potrivit rânduielilor bisericești, în ziua Moșilor de toamnă se oficiază Sfânta Liturghie, iar după aceasta urmează slujba Parastasului pentru cei trecuți în neființă.

De Moșii de toamnă, credincioșii duc la biserică colivă prescură și vin. Merindele sunt sfințite de preotul paroh, iar apoi împărțite celor nevoiași în numele persoanelor dragi care nu mai sunt printre noi.

După slujbă, credincioșii împreună cu preotul merg la mormintele celor decedați pentru a aprinde lumânări și da de pomană. Din pachete nu trebuie să lipsească colacii și coliva, conform tradiției creștine. Pe lângă toate acestea, în pachetul pentru preot se mai pune un prosop, tămâie și cărbuni. Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe și alte alimente, însă acestea trebuie să fie de post.

Superstiții de Moșii de toamnă 2022

Se spune că ofrandele se oferă pentru iertarea păcatelor celor adormiți, pe care le-au săvârșit în timpul vieții pe pământ. În Sâmbăta morților, urmașii celor decedați obișnuiesc să meargă la mormintele acestora cu flori.

Conform unor superstiții de Moșii de toamnă 2022, pentru a încălzi sufletele rudelor și apropiaților trecuți în neființă, trebuie să aprinzi lumânări la mormintele acestora. Tradiția spune că este bine să fie aprinse două lumânări.

O vorbă din bătrâni spune că, de Moșii de toamnă trebuie să fim îmbarcați în straie curate, să nu ne certăm cu nimeni și să fim împăcați cu toată lumea. Potrivit unei alte superstiții de Moșii de Toamnă 2022, femeile trebuie să aibă capul acoperit în această zi de pomenire a morților.

Alte superstiții, tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă 2022

În trecut exista credința că în Sâmbăta morților, sufletele celor adormiți coboară printre noi. Se spune că acesta este și motivul pentru care se dă de pomană mâncare gătită. Ba chiar mai mult de atât, unele guri susțin că în seara acestei zile nu e bine să circuli pe stradă, deoarece sufletele morților se plimbă pe pământ.

Se mai spune că cel mai periculos este să circuli în noaptea de ajun și de Moși, când sufletele celor trecuți în neființă se întorc la morminte, așteptând să urce la ceruri.

Ce nu e bine să faci în Sâmbăta morților

Tot în ziua Moșilor de toamnă, gospodinele nu mătura ca să nu ridice praful în ochii celor decedați. De asemenea, în Sâmbăta morților nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie.

Nici măcar gunoiul nu se aruncă gunoiul, pentru că există credința că va ajunge astfel în mâncarea răposaților. Nici să mergi în vizită nu este bine în ziua Moșilor de toamnă. Bineînțeles, asta în caz că nu mergi să împarți alimente de pomană.

De Moși nu e bine să mergi la fântână și nici să treci pe la o răscruce de drumuri. Unii cred că trebuie să te ferești de astfel de locuri, deoarece pe aici se plimbă duhurile necurate. O altă tradiție spune că nu e bine să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Ei bine, iată că am ajuns la finalul listei noastre cu superstiții, tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...