Ce se dă de pomană de Buna Vestire? Alimentele pe care este bine să le împarți pe 25 martie

Emanuela Pană 22.03.2024, 18:09
Ce se dă de pomană de Buna Vestire? Alimentele pe care este bine să le împarți pe 25 martie

Pe 25 martie, de Buna Vestire, este bine să dai de pomană, în special anumite alimente. În această zi, Biserica dă dezlegare la vin, untdelemn și pește. Sărbătoarea pică în Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post de peste an. Vezi ce se dă de pomană de Buna Vestire. 

Ce se dă de pomană de Buna Vestire?  

Luni, 25 martie 2024, în calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare – Buna Vestire sau Anunțarea. În această zi, credincioșii merg obișnuiesc să ducă la biserică diverse bucate, pe care le împart celor sărmani după ce sunt sfințite de către preot. 

La sărbătoarea Bunei Vestiri, credincioșii pot să împartă orice alimente și băuturi, numai să fie de post (pentru că sărbătoarea pică în Postul Mare). Astfel, gospodinele pot pregăti pachețele care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. 

În pachețele, ele mai pot adăuga, după posibilități, eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus. Se mai poate împărți, de asemenea, mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale. 

Și, pentru să este zi cu dezlegare la pește, este bine să se dea de pomană alimente pe bază de pește. Important este ca orice se împarte să fie dat din suflet și să nu se simtă ca fiind o obligație morală.

Citește și: Buna Vestire 2024: pe ce dată pică anul acesta și ce semnificație are această sărbătoare  

Tradiții și superstiții de Buna Vestire 

Praznicul Bunei Vestiri este încărcat de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții, pe care credincioșii le respectă cu strictețe an de an.

Ce se da de pomana de Buna Vestire?
Traditii, obiceiuri si superstitii de Buna Vestire sau Ziua Cucului

Iată câteva dintre cele mai cunoscute: 

  • În unele zone ale țării, membrul casei care se trezește primul tămâiază toată casa, astfel ca toate spurcăciunile să stea departe de ogradă. După ce a tămâiat casa, el continuă cu animalele și pomii fructiferi; 
  • Dacă observă că unii pomi fructiferi nu dau rod, oamenii îi ”amenință” cu un topor, spunându-le: ”Dacă nu rodești, te tai!”; 
  • Tot de Buna Vestire, în unele sate se obișnuiește să se aprindă focuri în curte, în fața ușilor. Lângă ele, oamenii pun sare, pâine și apă, reprezentând hrană pentru îngeri. Se spune că, în acest fel, cei ai casei vor fi păziți de rele; 
  • Pe 25 martie, credincioșii nu au voie să se certe sau să se supere unii pe alții, pentru că este mare păcat. Cei ce nu țin cont de acest lucru riscă să aibă numai necazuri pe parcursul anului; 
  • Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Buna Vestire nu se calcă, nu se coasă, nu se mătură și nu se spală. Munca la câmp nu este îngăduită în această zi. 

Vezi și: Calendar ortodox martie 2024. Care sunt principalele sărbători ale lunii

Acatistul Bunei Vestiri  

Pe 25 martie, credincioșii obișnuiesc să citească Acatistul Bunei Vestiri. În ortodoxie, acatistul este un imn de laudă închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți. Prin intermediul unui acatist, un creștin poate cere ajutorul divinității în anumite momente importante din viață. Astfel, se formează o legătură între om și lumea divină.  

Condac 1 

Apărătoare Doamnă, pentru biruin­ță, mulțumiri, izbăvindu-ne din ne­voi, aducem ție, Născătoare de Dum­ne­zeu, noi, robii tăi. Ci, ca aceea ce ai stăpâni­re nebiruită, izbăvește-ne din toate ne­­voile, ca să strigăm ție: Bu­cură-te, Mireasă, pururea Fecioară! 

Icos 1 

Îngerul cel întîistătător din Cer a fost trimis să zică Născătoarei de Dum­nezeu: Bucură-te! Și împreună cu glasul cel netrupesc, văzându-Te pe Tine, Doamne, Întrupat, s-a înspăi­mân­­­tat și i-a stat înainte, grăind către dânsa unele ca acestea:
Bucură-te, cea prin care răsare bu­curia,
Bucură-te, cea prin care piere bles­temul,
Bucură-te, chemarea lui Adam celui căzut,
Bucură-te, izbăvirea lacrimilor Evei,
Bucură-te, înălțime, întru care ane­voie se suie gândurile omenești,
Bucură-te, adâncime, care nu te poți vedea lesne cu ochii îngerești,
Bucură-te, că ești scaun Împăratului,
Bucură-te, că porți pe Cel ce poartă toate,
Bucură-te, steaua, care arăți Soarele,
Bucură-te, pântecele dumnezeieștii întrupări,
Bucură-te, cea prin care se înno­iește făptura,
Bucură-te, cea prin care Prunc Se face Făcătorul,
Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară! 

Condac 2 

Știindu-se pe sine sfânta întru cu­răție, a zis lui Gavriil cu îndrăznire: Preaslăvitul tău glas cu anevoie se arată a fi primit sufletului meu, că naștere cu zămislire fără sămânță, cum îmi spui, cântând: Aliluia? 

Icos 2 

Înțelesul cel greu de pătruns cău­tând Fecioara să-l înțeleagă, a grăit către cel ce slujea: Din pântece curat, cum este cu putință să Se nască Fiu, spune-mi? Iar el cu frică a zis:
Bucură-te, tăinuitoarea sfatului celui nespus,
Bucură-te, încredințarea celor ce au trebuință de tăcere,
Bucură-te, începătura minunilor lui Hristos,
Bucură-te, capul poruncilor Lui,
Bucură-te, scara Cerului, pe care S-a pogorât Dumnezeu,
Bucură-te, pod care-i treci la Cer pe cei de pe pământ,
Bucură-te, minune, care de îngeri ești mult slăvită,
Bucură-te, ceea ce ești rană de mult plâns a diavolilor,
Bucură-te, ceea ce ai născut Lumina cea neapusă,
Bucură-te, ceea ce n-ai învățat pe nimeni în ce chip s-a petrecut,
Bucură-te, ceea ce covârșești mintea celor înțelepți,
Bucură-te, ceea ce luminezi gându­rile celor credincioși,
Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Citește în continuare, aici 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...