Buna Vestire 2024: pe ce dată pică anul acesta și ce semnificație are această sărbătoare

Emanuela Pană 13.03.2024, 16:03
Buna Vestire 2024: pe ce dată pică anul acesta și ce semnificație are această sărbătoare

Buna Vestire 2024 este o sărbătoare importantă pentru credincioși și este singura cu cruce roșie din luna martie. Conform calendarului creștin-ortodox, Buna Vestire are loc în fiecare an la aceeași dată, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare cu dată fixă. An de an, sărbătoarea pică în Postul Paștelui, numit și Postul Mare.  

Buna Vestire 2024: când are loc?

Buna Vestire, cunoscută și sub numele de Blagovestenie, este una dintre cele mai importante sărbători creștine din luna martie și singura însemnată cu cruce roșie în calendar. Ea amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 

Ziua de celebrare nu a fost întotdeauna aceeași, astfel că Buna Vestire încă este sărbătorită în unele locuri pe 5 ianuarie sau pe 18 decembrie. Data de 25 martie a fost stabilită în secolul V, când s-a decis ca Nașterea Domnului (Crăciunul) să fie prăznuită pe 25 decembrie.  

Armenii, de pildă, sărbătoresc Buna Vestire pe data de 7 aprilie, întrucât Crăciunul lor este pe 6 ianuarie. Într-o predică dedicată acestei sărbători, Preafericitul Daniel a declarat că Buna Vestire reprezintă începutul mântuirii omului. Această zi este notată în calendarul ortodox cu dezlegare la untdelemn, vin și pește. Permisiunea consumului de pește în timpul postului reprezintă o ”derogare pentru cei ce se ostenesc, nu o hrană permanentă”, a explicat părintele Nicolae Necula. 

Citește și: Ce să nu faci de Buna Vestire. Greșeala pe care să o eviți când ieși din casă pe 25 martie

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire  

În popor, pe 25 martie există tradiția sărbătoririi cucului (la sate, această zi poartă denumirea de Ziua Cucului). În preajma echinocțiului de primăvară, când natura se trezește la viață, iar păsările călătoare se întorc, oamenii fac predicții cu privire la starea vremii.  

Buna Vestire 2024
Traditii si obiceiuri de Buna Vestire

În anumite zone ale țării, este obligatoriu ca această sărbătoare să te prindă cu bani în buzunar. Se spune că orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug în case. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Se crede că dacă pasărea îți cântă drept în față este de bun augur. 

O lege nescrisă, veche de sute de ani, spune că, de Buna Vestire, nu ai voie să ieși din casă flămând. În ziua praznicului este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. 

Potrivit tradiției populare, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, pentru că este păcat. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.  

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, Buna Vestire și de ce o sărbătorim astăzi

Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului

Credincioșii care vor să fie binecuvântați de Maica Domnului trebuie să rostească o rugăciune închinată Fecioarei Maria pe 25 martie, de Buna Vestire 2024. 

”O, Preasfântă Născătoare de Dum­ne­zeu, Fecioară stăpână, tu ești mai înaltă și mai presus decât îngerii și arhanghelii. Și ești mai cinstită decât toa­tă făptura. Ești mirarea cea mare a în­ge­ri­lor, propovăduirea prorocilor, po­doa­ba cea aleasă a arhanghelilor. Ești întă­rirea cea tare a mucenicilor, lauda cea preamărită a apostolilor, povățuitoa­rea cea tare a călugărilor. 

Ești înfrânarea cea tare a postitorilor, curăția și slava fecioa­re­lor, veselia cea lină a mai­ci­lor. Ești în­țe­lep­ciunea și învățătura prun­ci­lor, câr­muitoarea săracilor și a vădu­velor. Ești îmbrăcăminte celor goi, sănă­tate celor bolnavi, izbăvire celor ro­biți. Tu ești liniște celor de pe mare, liman bun celor înviforați, povățuitoare ne­os­te­nită ce­lor rătăciți, mergere ușoară celor călă­tori, odihnă bună celor oste­niți, aco­pe­rământ și scăpare celor asu­priți. 

Tu ești nădejde celor fără de nădejde, ajută­toare celor lipsiți. Celor săraci bo­găție neîmpuținată, celor întristați de-a pururea mângâiere, celor pe care nu-i iubește nimeni iubire cu smerenie. Le ești ce­lor păcătoși mântuire către Dum­­ne­zeu, tuturor creștinilor ocrotire tare, a­ju­tătoare nebiruită și folo­sitoare. Prin tine, Cel nevăzut S-a făcut văzut. Aducem rugăciune ție noi, robii tăi, Doamna noastră. 

O, preamilostivă împărăteasa a Luminii ce­lei înțelegă­toare și preamărită, tu ai născut pe Împăratul nostru, Hristos Dumnezeu. Cel ce dă viață tuturor. Ești slăvită de cele cerești, minte înge­rească, stea cu totul luminoasă și mai sfântă decât toți sfinții. Ești împărăteasa împăraților, Stăpâna tu­turor făpturilor, Fecioară încuviințată de Dumnezeu, Mireasă nestricată, pa­lat al Preasfân­tului Duh, tron de foc al Împăratului celui nevăzut, chivot ce­resc, purtător al Cuvântului lui Dumnezeu, căruța cea în chipul focului. 

Tu ești odihna Dumne­zeului celui viu, zămislirea negrăită a tru­pului lui Hristos, cuibul Vulturului ce­resc, turtureaua cea cu bună glă­suire, porumbița cea preabună, lină și fără de răutate. Maică iubitoare de fii, adân­cul milelor, picătura care risipești mâ­nia lui Dumnezeu, adâncimea cea ne­mă­surată, taina cea negrăită, minu­nea cea neștiută, minune nespusă. Bi­serică nefăcută de mână omenească a Însuși Împăratului tuturor veacuri­lor, ești tămâia cea cu bun miros, veșmânt cinstit, porfiră de Dumnezeu țesută. Amin!”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...