Ce salariu are un medic rezident în România, de fapt. Banii pe care îi câștigă lunar

Mihnea Tălău 01.09.2023, 20:08
Ce salariu are un medic rezident în România, de fapt. Banii pe care îi câștigă lunar

România se confruntă cu o lipsă de cadre medicale. Cu toate că salariile în domeniu au crescut, tot mai multe cadre medicale sau absolvenți de Medicină aleg să profeseze în străinătate. Potrivit datelor Eurostat, țara noastră are puțin peste 350 de medici la 100.000 de locuitori.

Veniturile cadrelor medicale au crescut substanțial

În urmă cu 10-15 ani medicii specialiști plecau din România din cauza salariilor mici, iar acum aleg să meargă peste hotare din cauza condițiilor din spitalele noastre.

Trebuie spus că cei care aleg însă să profeseze în România se bucură de salarii destul de mari. Ce-i drept, veniturile cadrelor sanitare din țara noastră diferă în funcție de specializare.

Un medic rezident este un medic absolvent de facultate care a ales să se specializeze într-o anumită arie medicală și care urmează un program de rezidențiat pentru a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele în respectiva specialitate.

Rezidențiatul este o perioadă de pregătire clinică suplimentară și specializată care are loc după absolvirea facultății de medicină.

Scopul principal al unui program de rezidențiat este să ofere medicilor absolvenți posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele medicale într-un mediu clinic real sub supravegherea medicilor cu experiență în diverse specialități.

Perioada de rezidențiat variază și, de obicei, durează câțiva ani și implică rotiri prin diverse departamente sau secții ale spitalului sau clinicii, oferind rezidenților oportunitatea de a acumula experiență în diferite arii medicale.

A crezut ca se simte rau ca a băat multa cafea, dar cand a ajuns la medic a primit o veste crunta

Salariul medicilor rezidenți în România

Salariile medicilor din unitățile clinice variază în funcție de orașul și unitatea medicală în care activează, dar și de specializarea aleasă. Cele mai mari venituri sunt în zona de anatomie patologică şi medicină legală, potrivit stirileprotv.ro.

În România, salariul unui medic rezident poate varia în funcție de mai mulți factori, precum specializarea medicală, nivelul de experiență, spitalul sau instituția unde lucrează.

Salariile medicilor rezidenți pot varia și se pot schimba în funcție de legislația actuală, acordurile între sindicatele medicale și autorități, precum și alți factori economici. Pentru cele mai precise și actualizate informații despre salariile medicilor rezidenți în România, trebuie consulate surse oficiale, precum Ministerul Sănătății sau organizațiile medicale relevante.

Potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariile medicilor rezidenți în România, în 2022, sunt următoarele:

·       Medic rezident anul VI-VII: 7.900 de lei

·       Medic rezident anul IV-V: 7.300 de lei

·       Medic rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Anatomie patologică și medicină legală:

·       Medic rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală:

·       Medic rezident anul IV – V – 7.300 de lei

·       Medic rezident anul III – 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II – 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I – 5.700 de lei

Medicină dentară:

·       Medic dentist rezident anul IV-V: 7.300 de lei

·       Medic dentist rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic dentist rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic dentist rezident anul I: 5.700 de lei

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...