Ce să nu faci înainte de analize de sânge. Alimente și activități interzise

Daria Petrescu 30.09.2020, 10:17
Ce să nu faci înainte de analize de sânge. Alimente și activități interzise

Recoltarea de sânge, atunci când facem o analiză, este extrem de importantă. Sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm, pentru ca rezultatul să fie unul sigur. Trebuie să luați în considerare însă, că lucrurile nu funcționează așa în toate cazurile. Interdicțiile depend de tipul de analiză pe care îl aveți de făcut. Iată ce nu trebuie să faci înainte de analizele la sânge li care sunt alimentele și activitățile interzise.

Atunci când faci analize trebuie să fii nemâncat

De cele mai multe ori înainte de a merge la analize, medicii recomandă să nu bei și să nu mănânci nimic în ultimele 10 ore, înainte de analiză. Acest tip de interdicție vine de la fiecare medic în poarte, în  funcție de tipul de analiză pe care îl aveți de făcut.

De asemenea, sunt însă și tipuri de analize medicale în cazul cărora, deși nu este interzis să mănânci înainte, este recomandat acest lucru. În acet fel evitați să influențați rezultatele.

Înainte de exsudatul faringian și lingual nu aveți voie să:

-vă spălați pe dinți

-nu folosiți apă de gură pentru a curăța cavitatea bucală

-nu mâncați și nu beți înainte nu fumați

Înainte de analizele la sânge nu aveți voie să:

-Consumați mâncare, cafea sau alcool. Dacă faceți asta, analizele ar putea fi influențate. Din acest motiv medicii recomandă să nu consumați nimic între 10 și 12 ore, înainte de a veni la analize.

-de asemenea, rezultatele analizelor pot fi afectate și de efortul fizic depus înainte de recoltare, de aceea medicul poate recomanda și repaus fizic.

Tineti cont de sfatul medicului atunci când mergeti la analize
Tineti cont de sfatul medicului atunci când mergeti la analize

Puteți recolta analize la sânge, de regulă dimineața. Astfel că, este recomandat să nu mănânci și să nu bei cu o seară înainte de recoltare. Nu trebuie să faci sport și să nu fumezi în dimineața recoltării.

Analize la care e obligatoriu să fii pe stomacul gol

-colesterolul. Dacă trigilceridele şi colesterolul sunt în exces există risc cardiovascular

-Glicemia. Aceasta măsoară nivelul de zahăr din sânge

-Trigliceridele

-Lipidele. Este o analiză care se face în completarea trigliceridelor, pentru a vedea despre ce tip de colesterol e vorba.

Analize la care ar fi bine să fii pe stomacul gol, dar nu e obligatoriu . În ziua în care donezi sânge poţi să mănânci şi să bei lichide, dar nu alcool.

Viteza sângelui (VSH). Este recomandată celor cu febră, cu probleme legate de artrite sau musculare şi ajută la descoperirea unei posibile maladii inflamatorii, cancer sau boli autoimune.

Analizele medicale sunt extrem de importante și trebuie făcute regulat. În goana după grijile cotidiene, oamenii își fac analizele tot mai rar. De cele mai multe ori ajung pe mâna medicului când lucrurile sunt grave sau nu mai este mare lucru de făcut.

Analizele  sunt făcute pentru verificarea stării de sănătate.  De asemenea,  și pentru diagnosticarea unei afecțiuni, pentru evaluarea severității unei boli ori pentru monitorizarea răspunsului pe care organismul îl are la un anumit tratament. Astfel că, este indicat să faceți analizele măcar de două ori pe an, pentru a evita să vă puneți sănătatea în pericol.

Analizele medicale pot fi clasificate și în funcție de tehnică realizării, precum și în funcție de scopul cu care au fost recomandate de către medic.

 

Urmăriți Impact.ro și pe