Ce să faci dacă ai pierdut talonul auto? Procedura pe care trebuie să o urmezi. Atenție, amenzile sunt usturătoare

Emanuela Pană 15.09.2023, 10:18
Ce să faci dacă ai pierdut talonul auto? Procedura pe care trebuie să o urmezi. Atenție, amenzile sunt usturătoare

Talonul auto este un document important, pe care trebuie să îl ai asupra ta de fiecare dată când circuli cu mașina. Dacă ai pierdut talonul și continui să circuli pe drumurile publice, trebuie să știi că vei avea mari probleme. Din fericire, procedura pentru eliberarea unui nou document este simplă și nu costă mult. Iată ce să faci dacă ai pierdut talonul auto.  

Ce este talonul auto și ce conține? 

Așa cum noi, oamenii, avem o carte de identitate, la fel au și mașinile. Documentul atestă faptul că mașina este înmatriculată sau că are un proprietar și se numește certificat de înmatriculare sau talon auto.  

Talonul auto este format din trei file și are formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 114×210 mm (neîmpăturit) și 114×70 mm (împăturit). Fiind un document cu o importanță aparte, talonul prezintă mai multe elemente de siguranță, care îl fac aproape imposibil de falsificat. 

Unele dintre ele sunt vizibile doar dacă sunt privite dintr-un anumit unghi ori dacă sunt expuse la diferite surse de lumină. Pe o parte a talonului sunt trecute prescurtări, iar pe verso informațiile detaliate referitoare la aceste caracteristici. 

Acum că am aflat cum arată un talon auto, haideți să vedem ce conține documentul, deoarece există destui șoferi, începători și chiar experimentați, care nu știu ce reprezintă datele menționate în certificatul de înmatriculare al mașinii.  

În talonul auto se regăsesc, așadar, caracteristicile tehnice ale autovehiculului, data ultimei inspecții tehnice, precum și date despre proprietar. 

Citește și: Legenda talonului auto. Iată ce înseamnă fiecare punct și număr de pe certificatul de înmatriculare

Ce să faci dacă ai pierdut talonul auto? 

În cazul în care ai pierdut sau ți-a fost furat talonul, trebuie să urmezi procedura pentru eliberarea unui alt document. În niciun caz nu trebuie să circuli cu mașina, altfel riști o amendă usturătoare.  

Ce sa faci daca ai pierdut talonul auto?
Procedura privind obținerea unui nou certificat de inmatriculare

Conducătorii auto care pleacă la drum cu autoturismul, dar au uitat, au pierdut sau le-a fost furat talonul riscă amenzi cuprinse între 870 și 1160 de lei dacă sunt opriți de poliție în trafic. 

Revenind la procedura pentru eliberarea unui alt document, trebuie să știi că aceasta este destul de simplă și nu costă decât 50 de lei. Trebuie doar să te prezinți la unul dintre birourile Direcției regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor cu o serie de documente.  

Vezi și: Atenție, șoferi! Greșeala care vă poate costa talonul auto. Polițiștii dau sancțiuni usturătoare

Actele necesare pentru eliberarea unui nou document  

Iată care sunt documentele necesare pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare când talonul a fost pierdut: 

  • Cererea solicitantului; 
  • Declaraţia solicitantului din care să rezulte pierderea; 
  • Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife); 
  • Actul de identitate al solicitantului în original şi copie; 
  • În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie; 
  • Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul; 
  • Certificatul de înmatriculare deteriorat (dacă solicitarea se face din cauza deteriorării certificatului). 

Autoritatea competentă va studia dosarul și, dacă toate documentele sunt în regulă, va elibera un nou talon auto în câteva zile.  

Pentru a schimba certificatul de înmatriculare în cazul deteriorării acestuia vei avea nevoie de toate actele necesare preschimbării în cazul pierderii talonului, la care vei adăuga talonul vechi. 

Ce spune Codul Rutier?  

În capitolul V din Reguli circulație din Codul Rutier – Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se arată că ”participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevăzute de lege”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...