Ce s-ar putea întâmpla cu certificatul verde în cazul persoanelor care nu se vaccinează cu cea de-a treia doză. Cerinţa Comisiei Europene

Iancu Andreea 09.12.2021, 18:46
Ce s-ar putea întâmpla cu certificatul verde în cazul persoanelor care nu se vaccinează cu cea de-a treia doză. Cerinţa Comisiei Europene

În contextul apariției unei noi variante a virusului SARS-CoV-2, autoritățile de la nivel european au început să ia măsuri importante. De curând Comisia Europeană a făcut o propunere care vizează persoanele care nu se vaccinează cu cea de-a doua doză. Șefa Executivului european a anunțat ce s-ar putea întâmpla cu certificatul verde în cazul acestora. Ursula von der Leyen a explicat care este planul de acțiune în perioada următoare.

Care este cerința Comisiei Europene privind certificatul verde. Ce se întâmplă cu persoanele care nu se vaccinează cu a treia doză

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat mai multe posibile schimbări care îi privesc pe cei care nu se vaccinează cu doza a treia. Șefa Executivului european a solicitat intensificarea campaniilor de vaccinare, accentuând totodată necesitatea administrării dozei trei. Oficialul european s-a arătat îngrijorată de răspândirea tulpinii Omicron și de intensificarea rapidă a pandemiei de Covid-19. De asemenea, cerința Comisiei Europene vizează și certificatul verde.

Potrivit președintei von der Leyen, valabilitatea certificatului verde deținut de persoanele imunizate cu doar două doze ar putea fi limitat. Astfel, oficialul european a punctat importanța vaccinării cu cea de-a treia doză de ser. Totodată, liderul Executivului de la nivel european a precizat faptul că persoanele imunizate sunt mai protejate în fața formelor grave de boală, indiferent de varianta virusului.

Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur⁣, a spus şefa Executivului comunitar.

Certificatul verde în cazul persoanelor care nu se vaccinează cu cea de-a treia doză
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Care este mesajul Ursulei von der Leyen pentru statele UE. Certificatul verde ar putea avea termen de valabilitate

De asemenea, mesajul recent al Ursulei von der Leyen a fost îndreptat și către statele membre ale UE. Oficialul a solicitat acestora să crească rata de vaccinare anti-Covid-19 pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv copii și tinerii, punând accentul pe doza a treia. Dincolo de intensificarea remarcată în privința valului provocat de varianta Delta, „acum ne confruntăm cu noua variantă Omicron, care se extinde rapid şi este de mare preocupare”.

Totodată, conform unor surse citate de agenția Reuters, statele membre ale Uniunii se îndreaptă către aprobarea propunerii Comisiei Europene, prin care ar putea să fie limitată valabilitatea certificatului verde după vaccinarea anti-Covid-19 cu schema din două doze, ori o doză în cazul Johnson&Johnson, la nouă luni. În situația în care nu se va administra și cea de-a treia doză, valabilitatea certificatului de vaccinare ar urma să expire după nouă luni de la data încheierii schemei complete de imunizare. Măsura ar urma să intre în vigoare dacă statele UE acceptă propunerea Comisiei Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...