A treia doză nu prelungește valabilitatea certificatului de vaccinare. Până când va fi valabil acesta, explicația lui Andrei Baciu

Ana Anitoiu 29.09.2021, 00:00
A treia doză nu prelungește valabilitatea certificatului de vaccinare. Până când va fi valabil acesta, explicația lui Andrei Baciu

Cea de-a treia treia doză de vaccin anti-Covid-19 nu prelungește valabilitatea certificatului de vaccinare. Medicul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat când expiră acest document.

Până când este valabil certificatul de vaccinare

Începând de marți, 28 septembrie, românii se pot vaccina și cu cea de-a treia doză de ser anti-Covid-19., dacă au cel puțin șase luni de la imunizarea inițială. Tot ce trebuie să facă este să meargă în oricare dintre centrele cu ser de la Pfizer sau Moderna și să prezinte buletinul, deși se pot face și programări.

Însă, cei care sperau ca cea de-a treia doză să le prelungească valabilitatea certificatului de vaccinare anti-Covid-19 au parte de o veste proastă. Potrivit secretarului de stat Andrei Baciu, acest lucru nu se va întâmpla.

”Certificatul pe bază de vaccinare e valabil până în 2022, la sfârșit de iunie. Dar nu e vorba de valabilitatea vaccinului. Noi am zis să dăm o perioadă potrivită ca durată și după o să vedem, pe măsură ce apar date științifice, dacă o scurtăm sau dacă o prelungim.

Dar doza a treia nu influențează în vreun fel valabilitatea certificatului de vaccinare. Până la anul, în iunie, se vor întâmpla atât de multe încât nici nu vom mai ști de unde am plecat”, a spus Andrei Baciu, potrivit ziare.com.

A treia doza nu prelungeste valabilitatea certificatului de vaccinare. Pana cand va fi valabil acesta, explicatia lui Andrei Baciu
Andrei Baciu

Andrei Baciu, despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin

De asemenea, secretarul de stat a vorbit despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19. Oficialul a spus că România a luat decizia administrării acesteia, la fel ca alte state, în contextul în care în sezonul rece crește riscul de transmitere a virusului.

În plus, Andrei Baciu a spus că cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19 nu este specială pentru protejarea față de infectarea cu tulpina Delta. Decizia administrării ei a venit și pe baza datelor ce arată că titlul de anticorpi scade la șase luni.

”Nu s-a identificat o formulă general acceptată în comunitatea științifică de standardizare a nivelului de anticorpi. Poți să constați că ți-au scăzut anticorpii și atunci te vaccinezi. Dar nu poți să te iei după faptul că inițial aveai 1000 de anticorpi, apoi au scăzut la 800 și abia acela să fie momentul în care se face a treia doză.

Nu există date care să fundamenteze o astfel de abordare. Ideea este să ne imunizăm și să îmbunătățim imunitatea cu ajutorul acesteia”, a mai spus Andrei Baciu despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...