Ce s-ar întâmpla cu oamenii care ajung pe Marte, după ce mor: nu e ca pe Pământ

Gabriel Peneș, Diana Dumitrache 13.01.2023, 13:43
Ce s-ar întâmpla cu oamenii care ajung pe Marte, după ce mor: nu e ca pe Pământ

Ce s-ar întâmpla cu oamenii care ajung pe Marte, după ce mor. Omenirea și-a propus ca în următoarele două, trei decenii să ajungă pe Planeta Roșie. Toate bune și frumoase pentru aventura spațială, dar nu toate lucrurile ar merge doar bine, neapărat. De aceea, specialiștii caută soluții pentru cazurile nedorite în care un astronaut ar deceda în drum sau chiar pe planeta pe care vrem s-o cucerim.

Ce s-ar întâmpla cu oamenii care ajung pe Marte, după ce mor

Atât NASA, cât și Elon Musk și-au propus să ducă oameni pe Marte în jurul anilor 2040-2050. Se va intra, astfel, într-o nouă etapă a cuceririi spațiului cosmic de către umanitate. Totul sună bine în teorie, dar ce se va întâmpla dacă ceva merge prost? Sau, și mai rău, dacă vreun astronaut ar muri în drum sau chiar când s-ar afla deja pe Planeta Roșie. Cum va fi el „înmormântat” sau ce se va alege de rămășițele lui?

Pe Pământ, acest lucru se produce simplu, corpul uman trecând printr-o serie de etape naturale de descompunere. Dar în spațiul cosmic ori pe o planetă străină, cu alte temperaturi și altă gravitație?

În primul rând, trebuie să știi cîă nu există protocoale oficiale pentru ceea ce se poate întâmplă cu corpul tău dacă ajungi să mori în spațiu. Potrivit astronautului și fostului comandant al Stației Spațiale Internaționale, Chris Hadfield, agenția realizează „simulări de deces” și analizează aceste scenarii, scrie iflscience.com.

Primul dintre ele este și cel mai simplu: dacă te afli pe Stația Spațială Internațională (SSI) de preferat este să te lase în costumul spațial și să te depoziteze în cel mai rece cotlon cu putință. Cu proxima ocazie vei fi transportat acasă unde vei avea parte de înmormântarea obișnuită.

Ce s-ar întâmpla cu oamenii care ajung pe Marte, după ce mor: nu e ca pe Pământ
Încă nu există protocoale oficiale ale NASA pentru cazul în care un astronaut ar muri în drum spre Marte ori s-ar afla deja pe Planeta Roșie

Nu e ca pe Pământ

Chestiunea se schimbă în situația în care te afli la drum lung. De exemplu, la bordul unei nave ce se îndreaptă spre Marte, așa cum se va întâmpla, probabil, chiar în timpul vieții noastre. Călătoria durează vreo șase luni și multe se pot petrece pe un asemenea drum. Aici intervine partea cu adevărat interesantă. Specialiștii spun că ai putea fi pus într-un sac special, apoi scos din nava spațială cu ajutorul unui braț robotizat.

La circa – 270 de grade Celsius, temperatura din vidul cosmic, tun cadavrul va îngheța bocnă. Asta, evident, dacă te vei afla pe acea parte a navei care nu e orientată spre soare. Apoi, brațul cu pricina te va scutura bine vreun sfert de oră, până te va reduce la stadiul de pudră. Odată întors spre partea cu Soarele, apa se va evapora printr-o aerisire specială, iar din tine nu vor mai rămâne decât circa 25 de kg de materie fină ca nisipul mării.

Vei rămâi agățat așa, până ce nava va reveni pe Terra. Te vor introduce înapoi în navetă, doar ca să nu te incinerezi prematur la intrarea în atmosferă. Iar familia ta măcar va avea parte de o pudră fină, ca ultimă amintire despre tine.

Dar ce s-ar întâmpla dacă vreun astronaut ori viitor colonist ar muti când se va afla chiar pe Marte? Din nou, nu există prea multe reguli oficiale pentru asta – probabil că totul s-ar reduce la o discuție între astronauții din misiune și echipa de pe Pământ.

NASA are mare grijă să nu contamineze Marte. Așa că, în principiu, ar prefera ca trupurile să fie incinerate pentru a ucide toți potențialii microbi. Dacă nu va avea cine să se ocupe de acest lucru, atunci bacteriile din organismul tău vor începe să lucreze.

În cazul în care ultima suflare te va prinde într-o zonă foarte rece a planetei, unde temperaturile coboară și până la minus 140 de grade Celsius, vor îngheța și bacteriile, așa că te vei transforma într-o mumie, o relicvă ce va rămâne acolo chiar și pentru multe milioane de ani.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....