Cum a pierdut Elon Musk 182 de miliarde de dolari. Fondatorul Tesla a intrat în Cartea Recordurilor

Anca Manolica 12.01.2023, 12:20
Cum a pierdut Elon Musk 182 de miliarde de dolari. Fondatorul Tesla a intrat în Cartea Recordurilor

Este „premiul” pe care nimeni nu și l-ar dori! Elon Musk a doborât recordul Guinness pentru cea mai mare pierdere de avere. Din noiembrie 2021 și până în prezent, fondatorul Tesla a pierdut aproximativ 200 de miliarde de dolari din averea personală. Cărui fapt i se datorează acest record negativ.

Fondatorul SpaceX, din nou în Cartea Recordurilor

Elon Musk a mai doborât un record, deși nu este unul de bun augur, nici pe departe. După ce în septembrie 2021 el era desemnat cea mai bogată persoană din lume, antreprenorul miliardar a devenit prima persoană din istoria înregistrată care a pierdut o avere de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Acest lucru s-a întâmplat după ce acțiunile Tesla au scăzut cu 65% în 2022. Așadar, averea directorului general al Tesla, SpaceX și Twitter valorează acum 137 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, în scădere de la 340 de miliarde de dolari în noiembrie 2021.

Acum ocupă locul doi în top

Pe atunci, Elon Musk era cea mai bogată persoană de pe planetă, acum, este „doar” al doilea în acest clasament, după fondatorul conglomeratului de bunuri de lux LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Bernard Arnault, ce are o avere netă estimată la 190 de miliarde de dolari.

Elon Musk a pierdut 182 de miliarde de dolari
Elon Musk a pierdut 182 de miliarde de dolari

În timp ce mărimea averii pierdute de acesta din noiembrie 2021 este aproape imposibil de determinat, Forbes o estimează la 182 de miliarde de dolari. Pierderile sale totale depășesc cu mult recordul anterior de 58,6 miliarde de dolari, stabilit de investitorul japonez în tehnologie Masayoshi Son în 2000.

Averea netă a lui Son a scăzut de la un vârf de 78 de miliarde de dolari în februarie 2000 la 19,4 miliarde de dolari în iulie 2000, când valoarea conglomeratului său tehnologic, Softbank, a fost distrusă de prăbușirea dotcom. În timp, însă, Softbank s-a consolidat, achiziționând mai multe companii de tehnologie din SUA și Marea Britanie, ceea ce a însemnat că valoarea netă a lui Masayoshi Son și-a revenit.

În ciuda scăderii uriașe a prețului acțiunilor, Tesla rămâne cea mai valoroasă companie auto din lume, cu o evaluare de piață de 375 de miliarde de dolari la 9 ianuarie 2023. Capitalizarea de piață a Tesla o depășește cu aproximativ 150 de miliarde de dolari pe cea a Toyota, al doilea mare producător auto în ceea ce privește evaluarea pieței, notează portalmovilidad.com.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...