Companie petrolieră atacată de hackeri. Prețul aurului negru va crește în perioada următoare

Cristian Cojocaru 10.05.2021, 18:05
Companie petrolieră atacată de hackeri. Prețul aurului negru va crește în perioada următoare

În cazul în care se va observa o creștere a prețului petrolului, explicația constă în faptul că o companie petrolieră a fost atacată de hackeri. Una dintre cele mai mari conducte de produse rafinate din SUA, a fost ținta unui atac al infractorilor cibernetici.

O companie petrolieră din SUA a fost atacată de hackeri

Locuitorii Coastei de Est ar putea observa o creștere a prețurilor combustibilor în curând, din cauza atactului cibernetic care a forțat conducta Colonial, cea mai mare din țară, să fie închisă. În acest moment, nu există nici o indicație a momentului în care va fi repornită. Operatorii conductei Colonial, un sistem de peste 8.800 de kilometri, care duce combustibilul de la rafinăriile din Houston, Texas la portul din New York – au închis întregul sistem din cauza atacului cibernetic.

Oficialii au afirmat că a fost vorba despre un atac de tip ransomware, care a avut loc sâmbătă. Hackerii care folosesc ransomware, un tip de malware, criptează fișierele unei victime și solicită o plată de răscumpărare pentru a restabili accesul. Potrivit NBC News, conducta, care este deținută de o companie cu același nume, transportă 2,5 milioane de barili de gaz, motorină, combustibil pentru avioane și alte produse rafinate pe zi.

Colonial Pipeline, care este controlată de companii precum Koch Industries și Royal Dutch Shell, afirmă că este responsabilă pentru transportul de 45% din alimentarea cu combustibil de pe Coasta de Est. Într-o declarație postată pe site-ul său web sâmbătă, compania a afirmat că a angajat o firmă terță de cybersecuritate pentru a investiga incidentul. Wall Street Journal a raportat că firma de securitate cibernetică FireEye investighează atacul.

Atacurile de tip ransomware devin tot mai utilizate
Atacurile de tip ransomware devin tot mai utilizate

S-a stabilit un plan de repornire a sistemului

Colonial Pipeline a declarat că, după ce a stabilit că atacul cibernetic implică ransomware, „a luat în mod proactiv anumite sisteme offline pentru a restrânge amenințarea, care a oprit temporar toate operațiunile de conducte și a afectat unele dintre sistemele noastre IT”. Compania a contactat forțele de ordine și alte agenții federale, după cum se arată în declarație.

În raportul Jurnalului, două persoane familiare cu ancheta au declarat că atacul părea limitat la sistemele de informații ale Colonial Pipeline. Se părea că nu i-ar fi afectat sistemele de control operațional, au spus ei, adăugând că inspecția era încă în stadiile incipiente. Aceasta nu este prima dată când conducta Colonial a apărut în titlurile din ultimele luni.

La începutul acestui an, compania a dezvăluit că o deversare care a avut loc în Carolina de Nord, în august anul trecut, a dus la o scurgere de 1,2 milioane de galoane de benzină, cea mai mare deversare din 1997. Inițial, compania a declarat că s-au scurs doar 63.000 de galoane. Nu este clar când conducta va relua operațiunile. Colonial Pipeline a declarat că ia măsuri pentru a înțelege și a rezolva problema.

„Echipa de operațiuni Colonial Pipeline dezvoltă un plan de repornire a sistemului. În timp ce principalele noastre linii (liniile 1, 2, 3 și 4) rămân offline, unele linii laterale mai mici între terminale și punctele de livrare sunt acum operaționale. Suntem în proces de restabilire a serviciilor către alte laterale și vom readuce sistemul nostru complet online numai atunci când credem că este sigur să facem acest lucru și în deplină conformitate cu aprobarea tuturor reglementărilor federale ”, a transmis compania.

Atacurile de acest tip sunt tot mai dese

Guvernul federal a dat recent un semnal de alarmă cu privire la amenințarea reprezentată de atacurile ransomware. Miercuri, secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat că aceste atacuri sunt în creștere și că obiectivele variază de la agenții guvernamentale la întreprinderi mici. Amenințarea este reală, a spus Mayorkas, și există un risc pentru noi toți.

În plus, luna trecută, o notă a Departamentului de Justiție obținută de CNN a declarat că agenția a creat un nou grup operativ dedicat confruntării și răspunsului la amenințările de ransomware. În ceea ce privește creșterea prețurilor, Reuters subliniază că nu se așteaptă ca prețurile să crească decât dacă închiderea durează mai mult de trei zile.

Urmăriți Impact.ro și pe