Transportatorii pot obține plafonarea prețurilor la RCA. Aceștia amenințaseră cu noi proteste

Gabriela del Pupo 18.02.2022, 14:32
Transportatorii pot obține plafonarea prețurilor la RCA. Aceștia amenințaseră cu noi proteste

O propunere de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA a fost transmisă vineri Guvernului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței, anunță președintele Confederației transportatorilor auto (COTAR). Propunerea s-a făcut cu sprijinul președintelui ASF, Nicu Marcu, și vizează sprijinirea tuturor celor peste 8,5 milioane de români care plătesc polițe RCA, notează hotnews.

Transportatorii ar putea obține plafonarea prețurilor la RCA

Asociațiile transportatorilor ar putea obține o măsură extrem de importantă de la guvernanți. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), A.P.T.E.2002 și A.P.U.L.U.M au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA. O cere de plafonare pentru o perioadă de 6 luni a fost trimisă Guvernului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Nu se poate transfera totul în costurile clienților, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgență a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înțeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu prețul carburantului si a energiei , déjà devine o problema de siguranța națională”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Câți bani câștigă un șofer de tir în România față de alte țări din Uniunea Europeană

Plafonarea pe 6 luni poate fi prelungită

Transportatorii amintesc în comunicatul transmis că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepționale (situații de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.

Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...