Ce poate să facă preşedintele de bloc fără acordul tău. Mulţi români nu ştiu legea şi riscă amenzi mari

Ana Anitoiu 03.05.2021, 14:54
Ce poate să facă preşedintele de bloc fără acordul tău. Mulţi români nu ştiu legea şi riscă amenzi mari

Președintele de bloc are un drept ce nu este pe placul locatarilor. Mulți români nu știu legea și riscă să plătească amenzi mari din această cauză, mai ales că nici nu concep că el are într-adevăr o asemenea putere.

Ce poată să facă preşedintele de bloc fără acordul tău

Cei mai mulți dintre locatarii blocurilor din România consideră că este dreptul lor să răspundă sau nu atunci când cineva le bate la ușă. Totuși, atunci când este vorba despre președintele de bloc sau de administrator, lucrurile nu stau tocmai în acest fel. În unele situații, ignorarea lor ar putea avea drept consecință o amendă usturătoare.

Mai exact, președintele de bloc și administratorul au dreptul să intre în orice apartament din bloc, chiar și fără acordul proprietarului, în unele situații. Concret, aceștia sunt susținuți de lege, în baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari. Preavizul poate fi de cinci zile, dacă este vorba despre lucrări de construcții sau reparații sau de 24 de ore în situații de urgență.

Ce poate sa faca presedintele de bloc fara acord. Multi romani risca amenzi mari
Bancnote numarate de o persoana

Ce amenzi mari riscă românii care nu știu această lege

Pentru cei care nu știu sau pur și simplu nu respectă Legea nr. 196/2018 a asociațiilor de proprietari, amenzile pot fi usturătoare. Sumele cu care aceștia pot fi sancționați de către polițiștii locali, primari sau împuterniciții lor se situează între 500 și 3.000 de lei.

Atenție! Președintele de bloc și administratorul nu sunt singurii oameni care au dreptul să intre în orice apartament, în baza unui preaviz motivat. Alături de aceștia poate intra, fără acordul proprietarului, și persoana calificată să realizeze lucrările în cauză.

Motivul pentru care se pot da amenzi

Amenzile se pot da în contextul în care refuzul locatarilor de a permite accesul persoanelor menționate în apartamentele lor poate avea consecințe. Vecinii ar putea suferi pagube considerabile din această cauză. De altfel, vinovații pot răspunde și penal, nu doar civil, în funcție de situație.

Pe de altă parte, în aceste situații în care ar putea apărea conflicte, și locatarii au dreptul lor. În cazul în care se aleg cu pagube în urma lucrărilor efectuate, aceștia pot cere să fie despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații. Însă, dacă lucrările pentru care s-a intrat într-o locuință în baza unui preaviz au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă, iar proprietarul a fost păgubit, daunele pot fi acoperite de acea persoană sau firmă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...