Amenzi pentru pietonii care se uită în telefon atunci când traversează strada. Motivul este îngrijorător

Ana Anitoiu 14.04.2021, 21:54
Amenzi pentru pietonii care se uită în telefon atunci când traversează strada. Motivul este îngrijorător

S-ar putea da amenzi pentru pietonii care se uită în telefonul mobil atunci când traversează strada, potrivit unui proiect de lege ce a fost publicat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Motivul pentru care s-ar putea da aceste sancțiuni în premieră în România este îngrijorător, în contextul în care multe persoane nu sunt atente atunci când pășesc pe zebră.

De ce s-ar putea da amenzi pentru pietonii care se uită în telefon atunci când traversează strada

Potrivit proiectului de lege publicat de MAI, în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a înregistrat o creștere importantă. În perioada 1 ianuarie 2019 – 15 septembrie 2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave ce au avut drept cauză principală traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma acestor incidente au murit 457 de pietoni și au fost răniți grav alți 1.272.

“În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, arată proiectul de lege al MAI, precizând că în realitate oamenii nu se asigură întotdeauna atunci când pășesc pe zebră, de multe ori aceștia folosindu-și telefonul mobil în timp ce traversează strada, lăsând întreaga răspundere pe seama conducătorilor auto.

Amenzi pentru pietonii care se uita in telefon atunci cand traverseaza strada. Motivul este ingrijorator
Trecere de pietoni

Cine ar putea fi amendat dacă va fi prins cu telefonul mobil pe trecerea de pietoni

Dacă proiectul de lege al MAI va fi adoptat, vor putea fi amendați toți acei pietoni care vor fi prinși folosind un telefon mobil pe trecere. Nu va conta dacă aceștia vor vorbi la telefon, vor scrie mesaje sau dacă vor asculta muzică ori vor accesa diferite aplicații de ghidare precum hărți. Toate aceste activități le pot distrage atenția, ceea ce poate duce la accidente.

”Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, mai arată proiectul publicat de MAI.

Cine mai poate fi amendat în trafic din cauza telefonului mobil

Astfel, dacă proiectul de lege al Ministerului Afacerilor Interne va fi adoptat, pietonii vor trebui să aibă mare grijă la traversarea străzii. Imediat ce vor păși pe zebră, aceștia vor trebui să nu aibă telefonul la ureche sau în fața ochilor și nici căști în urechi.

Deocamdată, cei care pot fi amendați în trafic din cauza telefonului mobil sunt șoferii. Pentru conducătorii auto această interdicție există deja. Acestora le sunt interzise activitățile ce le pot distrage atenția, precum și folosirea telefoanelor în timpul deplasării.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI