Pensii 2021. Schimbare importantă, ce se întâmplă cu dosarele depuse. Acum va fi mult mai ușor pentru pensionari

Stan Filon, George Capoeanu 30.06.2021, 16:45
Pensii 2021. Schimbare importantă, ce se întâmplă cu dosarele depuse. Acum va fi mult mai ușor pentru pensionari

Guvernul recunoaște că are o problemă de personal la Casele de Pensii și din acestă cauză pensionarii așteaptă luni de zile până să le fie recalculată pensia. Din acest motiv, Executicul vrea să suplimenteze miercuri, printr-o Ordonanță de urgență, cu 1.000 de posturi personalul maxim al Casei Naționale de Pensii Publice.

Guvernul vrea să suplimenteze numărul de angajați ai Casei de Pensii

Această măsură este motivată de deficitul de personal de la nivelul caselor teritoriale de pensii raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora, dar și la complexitatea documentației de stabilire a drepturilor de pensie. Fondurile necesare salarizării se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat urmând ca ulterior să fie decontate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), atunci când el va fi aprobat de Comisia Europeană.

”În vederea evaluării pensiilor din sistemul public de pensii, conform Ordinului nr.487 din 31.05.2021 emis de ministrul muncii și protecției sociale, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 609 din 18 iunie 2021, se suplimentează numărul maxim de posturi al Casei Naționale de Pensii Publice, cu 1000 de posturi, pentru o perioada determinată, respectiv până la data de 31 august 2023. Fondurile necesare salarizării prevazute la art.1 alin.(2), se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat urmând ca ulterior să fie decontate din Planul Național de Redresare și Reziliență”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat miercuri în ședința de Guvern.

Guvernul vrea sa suplimenteze numarul de angajati ai Casei de Pensii
Guvernul vrea sa suplimenteze numarul de angajati ai Casei de Pensii

Salariile angajaților vor fi plătite din Planul Național de Redresare și Reziliență

Executivul motivează urgența adoptării acestui act prin „deficitul de personal de la nivelul caselor teritoriale de pensii raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora dar și luând în calcul complexitatea documentației în raport de care se stabilesc drepturile de pensie cu consecințe în derularea procesului de evaluare a dosarelor de pensii absolut necesar în vederea recalculări pensiilor, recalculare în urma căreia pensionarii pot beneficia de pensii în cuantumuri mai mari care să le permită un nivel de trai decent”.

„Neadoptarea măsurii legislative propuse are consecințe negative pentru pensionarii sistemului public care pot fi afectați în drepturi prin neparcurgerea cu eficiență și în timp util a procedurii de evaluare a dosarelor de pensie”, se mai arată în proiectul de OUG.

„Mă frapează atitudinea oamenilor care lucrează în sistem”

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, trăgea un semnal de alarmă din acest punct de vedere și spunea că numărul de angajați din Casele de Pensii este insuficient, dar vorbea și despre aroganța angajaților, care le răspundeau simplu pensionarilor nemulțumiți: ”Da-ți-ne în judecată”!

„Mă frapează atitudinea oamenilor care lucrează în sistem, pot să înţeleg că avem probleme de subdimensionare a personalului, dar dincolo de subdimensionarea personalului şi dincolo de sistemul informatic care e destul de slab faţă de nevoile pe care le avem în sistem, sancţionez atitudinea oamenilor din sistem, faptul că îi tratează cu aroganţă pe oameni şi că nu fac eforturi să-şi îmbunătăţească prestaţia. În momentul în care un pensionar depune actele, nu se apucă de procesarea lor imediat, ci aşteaptă până în ultima zi, până aproape de termenul-limită pentru a se apuca de treabă, sub pretextul că au o încărcătură, dar care de fapt ascunde o atitudine de blazare şi de lipsă de respect faţă de contribuabil. E vorba de oameni disperaţi, care nu au bani să-şi plătească întreţinerea şi să-şi cumpere de mâncare cu lunile, nu au un orizont cu privire la finalizare a perioadei de verificare a actelor”, declara Violeta Alexandru.

Urmăriți Impact.ro și pe