Ce oțet se folosește la gogoșari? Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent

Emanuela Pană 27.09.2023, 14:19
Ce oțet se folosește la gogoșari? Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent

Din cămara cu bunătăți pentru iarnă nu au cum să lipsească murăturile, cele mai îndrăgite garnituri pentru orice fel principal de mâncare. Și, deși una dintre cele mai comune rețete este cea de gogoșari, multe gospodine nu știu ce oțet se folosește la gogoșari, de fapt. Află răspunsul în continuare.  

Gogoșari în oțet pentru iarnă  

Toamna, gospodinele încep pregătirile pentru sezonul rece și fac tot felul de conserve pentru a umple rafturile din cămări. Anotimpul recoltei este perfect și pentru pregătirea murăturilor pentru iarnă, din care nu au voie să lipsească gogoșarii în oțet – un preparat cu gust aromat și textură crocantă.  

Deoarece pot transforma chiar și cele mai simple mese într-un adevărat festin, gogoșarii la oțet se numără printre murăturile preferate ale românilor. Însă, atunci când faci gogoșari în oțet, trebuie să știi exact ce cantitate să folosești, precum și tipul de oțet potrivit pentru această rețetă.  

Citește și: Salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă. Secretul ca să iasă super gustoasă

Ce oțet se folosește la gogoșari? 

Oțetul reprezintă un ingredient esențial în procesul de preparare a gogoșarilor murați. De aceea, este imperativ să alegem cu grijă cantitatea potrivită, ținând cont atât de rețetă, cât și de proporțiile celorlalte ingrediente, astfel încât produsul finit să fie absolut delicios.  

Ce otet se foloseste la gogosari?
Tipul de otet potrivit pentru gogosari

Gustul armonios, cu nuanțe dulci-acrișoare, însoțit de o textură crocantă, reprezintă obiectivul suprem al oricărei gospodine atunci când se aventurează în arta preparării gogoșarilor murați. 

Pentru început, haideți să vedem care sunt ingredientele necesare: 

  • 5 kg de gogoșari; 
  • 5 l apă; 
  • 1 l oțet; 
  • două linguri ulei; 
  • boabe de piper; 
  • foi de dafin; 
  • hrean; 
  • zahăr după gust; 
  • sare după gust. 

Atunci când facem murături pentru iarnă, trebuie să ținem cont de următorul lucru: este important să existe un anumit echilibru între acid (oțet) și bază (sare). O greșeală comună pe care o fac gospodinele este aceea că presupun că orice tip de oțet din magazin poate să facă o saramură bună. Greșit! 

Nivelul de aciditate reprezintă, fără îndoială, factorul fundamental care determină calitatea saramurii. În aceste circumstanțe, aciditatea servește ca agent de conservare în timpul fermentației, atunci când legumele sunt puse la borcan pentru iarnă. Așadar, nu te lăsa înșelată de eticheta ”oțet pentru iarnă”.  

Pentru a prepara o saramură ca la carte pentru gogoșari, trebuie să folosești oțet cu o aciditate de minimum cinci procente. De asemenea, este recomandat să folosești oțet alb distilat. Un alt lucru important constă în alegerea gogoșarilor potriviți. Aceștia trebuie să fie cât mai proaspeți, fără pete și imperfecțiuni. Lucrul acesta va face ca gogoșarii să reziste foarte bine peste iarnă.  

Vezi și: Cum se fac gogoșarii în sos? Trei rețete delicioase. Îi prepari rapid

Cum faci cei mai buni gogoșari la oțet? 

După ce te-ai asigurat că ai ales gogoșarii potriviți pentru murături, poți trece la pregătirea acestora. Iată care sunt pașii: 

  1. Se spală gogoșarii în apă rece și se taie în bucăți potrivite; 
  2. Între timp, se pregătește saramura pentru murături. Într-un vas mare se pune apă, ulei, oțet, sare, piper, câteva boabe de muștar, câteva foi de dafin și zahăr după gust. Se pune amestecul la fiert, la foc potrivit; 
  3. Când saramura începe să fiarbă, se adaugă bucățile de gogoșari pentru câteva minute; 
  4. Se amestecă în continuu și nu se lasă prea mult pe foc, întrucât gogoșarii se înmoaie destul de repede; 
  5. Se scot gogoșarii din saramură, se pun în borcane (atenție: fără să fie presați), se adaugă hreanul tăiat în bucăți mici, iar peste se toarnă saramura caldă; 
  6. Mirodeniile din oala în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în borcanele cu gogoșari în oțet; 
  7. Se închid ermetic borcanele, se acoperă cu o pătură și se lasă așa până a doua zi, după care se depozitează borcanele în cămară.

Prelucrarea borcanelor destinate depozitării legumelor pentru sezonul rece este esențială. Este necesar să le igienizăm în prealabil cu apă clocotită înainte de a introduce legumele la murat. Această procedură asigură distrugerea enzimelor și a microorganismelor care pot afecta negativ calitatea legumelor și durata lor de conservare. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...