Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mare 2023? E mare păcat, vei avea numai ghinioane

Emanuela Pană 14.08.2023, 14:15
Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mare 2023? E mare păcat, vei avea numai ghinioane

Pe 15 august 2023, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare închinată Fecioarei Maria. În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, păstrate din generație în generație. Iată ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mare 2023. Este strict interzis! 

Sfânta Maria Mare 2023 sau Adormirea Maicii Domnului 

Creștinii marchează la 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria. Potrivit tradiției Bisericii, la această dată, Maica Domnului a fost înălțată la cer de Fiul său, Iisus Hristos. De această zi se leagă numeroase tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le respectă cu strictețe.  

În cultul ortodox, gradul înalt de cinstire acordată Maicii Domnului se vede și din numărul mare de sărbători închinate prăznuirii ei. În vreme ce sfinții ceilalți sunt, de regulă, pomeniți o singură dată pe an (în ziua adormirii lor), Sfânta Fecioară Maria este celebrată de mai multe ori în cursul anului bisericesc.  

Astfel, praznicele cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veșnice, ci și nașterea, precum și unele minuni săvârșite prin puterea ei. În calendarul creștin-ortodox există patru sărbători închinate Maicii Domnului, după cum urmează: Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului. Aceasta din urmă este considerată a fi de o importanță covârșitoare.  

Ziua de Sfânta Maria Mare 2023 este și Ziua Marinei, fapt pentru care Fecioara Maria este recunoscută drept ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 15 august.

Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mare 2023? 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare) este legată de un noian de tradiții și obiceiuri, respectate cum se cuvine de credincioși, an de an. Fiind o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendar, ea atrage după sine o serie de interdicții.  

Iată ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mare 2023: 

  • Pe data de 15 august nu se coase, nu se tricotează și nu se spală haine (nici măcar la mașina de spălat); 
  • În ziua Sfintei Marii sunt interzise treburile casnice și lucrările agricole. Cei ce muncesc (în casă sau la câmp) în ziua praznicului vor atrage paguba în locuința lor; 
  • De Adormirea Maicii Domnului nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege farmecele de tine; 
  • Nu ai voie să te cerți cu nimeni de sărbătoarea Sfintei Marii, iar dacă cineva ți-a greșit sau îți poartă dușmănie este necesar să te împaci cu persoana respectivă; 
  • În ziua în care este sărbătorită Sfânta Maria nu ai voie să dormi, altfel te vei simți amorțit tot anul; 
  • Pe 15 august nu se calcă haine și nu se prelucrează lâna; 
  • De Sfânta Maria Mare 2023, atât femeile, cât și bărbații nu au voie să își taie părul. Bărbații care își tund părul și îl aruncă la gunoi în această zi riscă să chelească.  

Vezi și: Ce este bine să dai de pomană de Adormirea Maicii Domnului? Obiceiul care se respectă de sute de ani

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2023

De Adormirea Maicii Domnului, credincioșii respectă și alte tradiții și superstiții, iar una dintre cele mai cunoscute spune că, pe 15 august, ciobanii coboară oile de la munte și își schimbă pălăria cu căciula – semn că vara este pe sfârșite. Popular, Sfânta Maria Mare este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.  

Ce nu este bine sa faci de Sfanta Maria Mare 2023
Traditii si obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

La sate, de Sfânta Maria Mare oamenii obișnuiesc să împartă struguri și prune din noua recoltă, precum și alte bucate pentru sufletul celor adormiți. Pomenile se duc la biserică în dimineața zilei de 15 august, unde sunt sfințite de către preot, iar mai apoi împărțite celor nevoiași.  

O superstiție străveche spune că dacă înfloresc trandafirii de Sfânta Maria, este semn că urmează o toamnă lungă. În unele sate din țară, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de praznic. Se zice că cine se abate de la tradiție riscă să se îmbolnăvească sau să îi ia foc acareturile.  

În această zi sfântă, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică și le așează la icoane. În modul acesta, se crede că ele vor fi protejate de boli și necazuri. Această sărbătoare se ține în mod deosebit pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări.  

Acatistul Maicii Domului 

Troparul Adormirii Maicii Domnului, glasul 1 

Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre. 

Condacul 1 

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu. 

Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi! 

Continuarea acatistului poate fi parcursă aici. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...