Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022. Ce este bine să facă toate fetele nemăritate în această zi

Badea Violeta 21.11.2022, 07:00
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022. Ce este bine să facă toate fetele nemăritate în această zi

An de an, pe data de 21 noiembrie, creșin ortodocșii celebrează Intrarea în Biserica a Maicii Domnului 2022 sau Vovidenia, așa cum i se mai spune acestei sărbători. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de oameni în această sfântă zi.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022

Creştin-ortodocşii celebrează în data de 21 noiembrie Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022. Tot atunci este și prima zi din postul Crăciunului în care creștinii pot gusta din pește.

Ulterior, credincioșii mai au dezlegare la pește în data de 23 noiembrie. Astfel, această sărbătoare este una extrem de specială, care poate aduce vești bune și bucurie oamenilor din toate colțurile lumii.

În popor, Intrarea Maicii Domnului în Biserică mai este cunoscută și sub numele de Vovidenie. Termen provenit din limba slavonă, ce se traduce „ceea ce se face văzută”.

Această sărbătoare extrem de importantă aminteşte de aducerea cu evlavie, în biserica Legii vechi, a fetiței de doar trei ani, care avea să fie Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Conform Bisericii, copila a fost dusă la templul Legii vechi şi dăruită Domnului din acest motiv:„ Ana, cea pururea pomenită, soția lui Ioachim, care mai toată viaţa ei a fost stearpă, adică nu a putut naşte copii, luând îndemn din cele ce s-au petrecut cu cealaltă Ana, care era şi ea stearpă, mama Prorocului Samuel, se ruga, împreună cu bărbatul ei Ioachim, lui Dumnezeu, Stăpânul firii, să le dăruiască lor un copil, făgăduind că, dacă le va împlini cererea, îndată îl vor dărui şi închina lui Dumnezeu.”

Intrarea in Biserica a Maicii Domnnului 2022
Intrarea in Biserica a Maicii Domnnului 2022

Ioachim și Ana și-au respectat promisiunea

Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută, așa că Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost dusă de către părinții săi, la Templul din Ierusalim.

Cei doi nu puteau avea copii, astfel că s-au rugat la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un moștenitor. Aceștia au pormis că dacă dorința li se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina Domnului.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, visul lor s-a transformat în realitate, iar un înger le-a transmis că vor avea o fetiță pe care trebuie să o boteze Maria. Fecioara Maria a stat la templu până la vârsta de 15 ani și a crescut în curățenie sufletească.

Tradiții și obiceiuri în această zi

Se spune că pe data de 21 noiembrie, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege animalele. Credincioșii îți pun cele mai mari dorințe, iar acestea se îndeplinesc.

În zona rurală, fetele află cine este ursitul. Tinerele care vor să-și cunoască destinul trebuie să meargă la fântâna din sat cu o lumânare albă, iar atunci când cântă cocoșul, fiecare fată aprinde lumânarea și privește în apa din fântână.

Astfel, fiecare tânără va vedea chipul alesului ei. În aceeași zi, oamenii de la sate merg cu bucate de post la biserică pentru a fi sfințite, apoi ele sunt împărțite nevoiașilor și copiilor.

În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, micuții pun în vase cu apă și agheasmă crengi de măr care sunt ţinute la lumină şi căldură ca să înmugurească şi să înflorească pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou ca sorcove.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...