Ce mesaj urgent i-a trimis Zelenski lui Putin în a 44-a zi a războiului: „Sunt gata”

Iancu Andreea 08.04.2022, 11:57
Ce mesaj urgent i-a trimis Zelenski lui Putin în a 44-a zi a războiului: „Sunt gata”

Războiul din Ucraina continuă în cea de-a 44-a zi în care conflictul se păstrează pe regiuni din teritoriul ucrainean. Președintele Zelenski speră însă la o negociere care să încheie luptele, motiv pentru care i-a transmis un mesaj urgent lui Vladimir Putin. Cei doi lideri ai statelor beligerante nu au ajuns deocamdată la un consens, în ciuda negocierilor pentru pace care au avut loc în ultimele luni.

Volodimir Zelenski, mesaj urgent pentru Putin. Ce spune liderul ucrainean în a 44-a zi a războiului

Președintele Ucrainei a transmis un nou mesaj către omologul său rus, în încercarea de a determina încheierea conflictului care a creat zeci de mii de victime de ambele părți, alături de distrugeri masive în teritoriu. Recent, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj urgent președintelui rus Vladimir Putin, de care depinde finalul războiului dintre Rusia și Ucraina.

În cea de-a 44-a zi de conflict, Zelenski susține cu tărie că își dorește să poarte o discuție directă cu liderul rus, fiind chiar pregătit să îl întâlnească față în față pe cel care se face responsabil pentru debutul conflictului. Președintele Ucrainei a menționat că o negociere directă ar putea să reprezinte cheia pentru încheierea distrugerilor și pierderilor de vieți omenești care au marcat acest război.

„Sunt gata să mă întâlnesc cu președintele Putin. Atacul asupra Ucrainei depinde de el, sfârșitul războiului depinde de el… Cu cât ne întâlnim mai repede, cu atât vor fi mai puține victime. Victime de ambele părți. Cu cât întâlnirea este mai rapidă, sunt sigur că va fi mai bine. Știu că sunt foarte mulți oameni în interiorul statului nostru care sunt împotriva discuțiilor cu președintele Putin pentru că vedem ce au făcut aici. Înțeleg toate acestea, dar, în calitate de președinte, vreau să pun capăt acestui război și să caut orice măsuri pentru a face acest lucru” a declarat Volodimir Zelenski.

Zelenski, mesaj urgent trimis lui Vladimir Putin, în a 44-a zi de război
Președintele ucrainean Zelenski speră la o negociere directă cu Putin

Conflictul din Ucraina, departe de a se încheia. „Ar putea chiar să se intensifice în acea parte a Ucrainei”

De la debutul „operațiunii speciale” lansate de Vladimir Putin pe data de 24 februarie 2022 au trecut deja 44 de zile. Președintele Zelenski raportează distrugeri masive, care au avut loc recent în Borodianka, susținând că aceste sunt „mult mai îngrozitoare” decât cele din Bucha, orașul de lângă capitala Kiev, unde trupele ruse au lăsat în urmă cadavrele civililor uciși în plină stradă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au fost confirmate mai mult de 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din statul ucrainean, solicitând totodată accesul ajutoarelor umanitare în orașul Mariupol, distrus aproape în totalitate de forțele ruse. Totodată, ministrul de Externe din Ucraina consideră că atacurile care se concentrează acum în zona Donbasului, situată în estul Ucrainei, amintesc de cel de-al Doilea Război Mondial.

Între timp, reprezentanții Pentagonului consideră că nu poate fi apreciat finalul sau durata războiului, dacă nu se va stabili un acord diplomatic. Chiar dacă optimismul american indică o reușită a forțelor ucrainene, deocamdată violențele continuă, după retragerea trupelor ruse către estul teritoriului.

„Faptul că președintele rus Vladimir Putin se va concentra într-o zonă geografică mai mică prezintă cu siguranță posibilitatea ca violența să continue. Ar putea chiar să se intensifice în acea parte a Ucrainei”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Între timp, civilii ucraineni care au reușit să evadeze din teatrul de război își caută refugiul inclusiv în România. La jumătatea lunii martie, România raporta aproximativ 80.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână în țara noastră, dintre aceștia 30.000 fiind copii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...