Ce înseamnă când se aprinde o cheie în bord. Ce defecțiune semnalează, de fapt

Cazacu Alexandru 08.05.2023, 20:45
Ce înseamnă când se aprinde o cheie în bord. Ce defecțiune semnalează, de fapt

Indiferent de martorii care apar în bord, aprinderea acestora trebuie tratată cu seriozitate maximă. Aceștia ne anunță că mașina prezintă o defecțiune, o uzură a unei piese sau unele erori. La autovehiculele mai noi, martorii de bord sunt foarte mulți, iar acest lucru poate fi copleșitor pentru unii șoferi. Ce înseamnă când se aprinde o cheie în bord, puteți afla în continuare.

Ce înseamnă când se aprinde o cheie în bord

Este posibil ca semnificația aprinderii unei chei în bord să difere în funcție de modelul și marca mașinii, așadar ar fi bine să verifici manualul de utilizare al mașinii pentru a afla exact semnificația acestei alerte.

De cele mai multe ori, atunci când se aprinde o cheie în bordul mașinii poate fi vorba de semnalarea unei probleme la sistemul de securitate al acesteia. Acesta este adesea cunoscut sub numele de sistem de imobilizare și are rolul de a împiedica pornirea motorului fără prezența cheii potrivite.

Dacă cheia este introdusă în contact, dar nu poate fi recunoscută de sistemul de imobilizare, atunci o cheie va apărea în bord și va fi iluminată sau va clipi pentru a semnala o problemă. În acest caz, este posibil să fie necesară repararea sau înlocuirea sistemului de securitate.

Ce mai înseamnă când se aprinde o cheie în bord

De asemenea, aprinderea acestui martor poate semnala o problemă la sistemul de pornire. Totodată, poate indica că telecomanda a rămas fără baterie sau că nivelul acesteia este scăzut.

În cazul autovehiculelor cu pornire de tip „Keyless”, un astfel de martor se aprinde atunci când cheia nu este în mașină. Astfel, dacă cheia nu este în interiorul autoturismului, motorul nu va porni.

Lumina roșie a cheii înseamnă că există un cod de eroare de securitate. Această lumină se aprinde atunci când modulele de control al vehiculului văd contactul rotit cu o cheie care nu este programată pentru vehicul sau când există o eroare în sistemul de securitate al vehiculului.

Principalele motive pentru care se întâmplă acest lucru sunt:

  • cheie defectă
  • baterie pentru chei descărcată
  • antenă cheie defectă
  • modul de control defect
  • interferențe electrice.
Ce înseamnă când se aprinde o cheie în bord
Ce înseamnă când se aprinde o cheie în bord. Cele mai comune cauze

Pot conduce dacă cheia aprinsă în bord este de culoare roșie?

În cele mai multe cazuri, vehiculul nu va porni atunci când lampa roșie de avertizare a cheii este aprinsă. În această situație, mașina va trebui să fie remorcată și dusă la o unitate de reparații capabilă să programeze și să întrețină sistemul de securitate al acesteia.

Înainte de a apela la un specialist puteți încerca să înlocuiți bateria cheii. Dacă problema persistă, atunci va trebui să duceți mașina la un service auto pentru a verifica sistemul de securitate.

Sistemul de securitate ar putea prezenta o defecțiune

După cum vă spuneam și în rândurile de mai sus, de cele mai multe ori, o cheie aprinsă în bord poate indica o problemă la sistemul de securitate al vehiculului. La multe vehicule de ultimă generație, cheia aprinsă în bord poate indica faptul că sistemul de imobilizare a motorului este activat și ca motorul nu va porni pană când cheia nu este corect identificată si acceptată de sistemul de securitate al mașinii.

Acest lucru poate fi cauzat de o cheie defectuoasă sau o problemă cu senzorii sau sistemul de control al securității. Tocmai de aceea, înainte de a ne urca la volanul unui autoturism, este întotdeauna recomandat să verificăm manualul de utilizare al acestuia. În acest fel, vom înțelege ce semnifică fiecare simbol.

Toți conducătorii de autovehicule trebuie să fie atenți la toate semnele și avertizările care apar în bordul mașinii, pentru că aprinderea lor nu trebuie tratată cu indiferență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...