Ce informaţii va conţine, de fapt. adeverința electronică verde care va facilita libera circulație în UE. Cum se va obține

Iancu Andreea 17.03.2021, 16:15
Ce informaţii va conţine, de fapt. adeverința electronică verde care va facilita libera circulație în UE. Cum se va obține

O propunere recentă a Comisiei Europene ar urma să faciliteze libera circulație în interiorul Uniunii Europene a cetățenilor acesteia, în contextul pandemiei de Covid-19. Potrivit unui comunicat emis de Executivul comunitar, mai multe categorii de persoane ar urma să beneficieze de adeverința electronică verde, un act gratuit, care să conțină o serie de informații esențiale în cazul călătoriilor intracomunitare.

Cine sunt cei care ar urma să beneficieze de adeverința electronică verde

Problema liberei circulații în contextul pandemiei, după ce campaniile de vaccinare naționale au debutat, s-a pus la nivel înalt, astfel că noua propunere a Comisiei Europene vine să sprijine exact acest context. Cetățenii UE care își doresc să călătorească în alte state membre aveau nevoie de o modalitate de a demonstra legătura cu virusul SARS-CoV-2 și deci era cazul să existe o reglementare în acest sens. Comisia Europeană a propus astfel adeverința electronică verde, o dovadă pe care deținătorul o va avea în trei cazuri diferite.

Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.

Documentul, care are scopul de a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE pe toată durata pandemiei de Covid-19, va reprezenta o dovadă că cetățeanul are un rezultat negativ la testarea pentru SARS-CoV-2, ori că este vindecat deja după un episod de boală sau că a fost vaccinat împotriva Covid-19. Adeverințele verzi vor fi disponibile în mod gratuit, fie în format digital, fie pe suport de hârtie și vor include un cod QR pentru securitate și autenticitate. De asemenea, ele vor avea atât varianta în limba statului emitent, cât și în limba engleză.

Comisia Europeană a propus sistemul de adeverințe electronice verzi în interiorul UE
Comisia Europeană a propus sistemul de adeverințe electronice verzi în interiorul UE

Toți cetățenii, fie că sunt vaccinați sau nu, beneficiază de adeverința verde

Fiecare stat membru ar urma să instituie programe informatice cu sprijinul Comisiei, ce vor fi ulterior utilizate pentru a verifica semnăturile de pe adeverințele din întreaga UE. Totuși, datele cu caracter personal al fiecărui cetățean nu vor fi transmise către portalul instituit de Comisie, nefiind păstrate nici de către statul membru care efectuează verificarea. Conform Comisiei, pentru a preveni discriminarea celor nevaccinați, toți cetățenii ar urma să beneficieze de adeverința electronică verde atunci când călătoresc în UE. Astfel, vor exista adeverințe de vaccinare interoperabile, adeverințe de testare pentru Covid-19 și adeverințe pentru persoanele vindecate de Covid-19.

Statele membre ar urma să accepte dovada vaccinări în situația celor care călătoresc, renunțând astfel la restricții precum testarea sau carantina. Există posibilitatea ca statele membre să se limiteze la vaccinurile care au primit deja autorizație pe piața UE, însă acestea pot decide să accepte și alte seruri. În situația în care, în ciuda adeverinței verzi, statul solicită totuși carantina sau efectuarea unui test Covid, autoritățile trebuie să notifice și să argumenteze față de Comisie această măsură.

Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulație în interiorul UE și să evităm fragmentarea, ci va fi și o șansă de a exercita o influență asupra standardelor mondiale și de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor, a declarat și Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Cetățenii UE ar urma să circule liber între statele membre
Cetățenii UE ar urma să circule liber între statele membre

Ce informații vor apărea pe adeverința electronică verde. Cum se va putea obține

Fiecare adeverință verde ar urma să conțină un set limitat de informații precum numele, data nașterii, data eliberării și detalii cu privire la vaccin/test/vindecare, precum și un identificator unic al actului. Datele vor fi verificate doar pentru a confirma autenticitatea și valabilitatea adeverințelor. Dacă propunerea va fi votată în cadrul Parlamentului European, aceste documente vor fi valabile în toate statele membre ale Uniunii, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția beneficiând de ele. Autoritățile naționale vor fi responsabile de realizarea acestei adeverințe verzi, printre instituțiile care ar putea participa la emiterea unui astfel de document numărându-se spitalele, centrele de testare sau autoritățile sanitare.

Indiferent de naționalitate, adeverințele vor fi eliberate pentru cetățenii UE și membrii familiilor acestora, dar și resortisanților țărilor terțe, care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul să călătorească în alte state membre. Totuși, măsura instituirii sistemului de adeverințe electronice verzi este una temporară. Aceasta ar urma să fie suspendată imediat ce Organizația Mondială a Sănătății va declara finalul pandemiei cauzate de Covid-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...