Ce i-au făcut ruşii jurnalistei care a vorbit împotriva războiului pe postul TV public din Rusia. „Au fost două zile foarte grele”

Nicu Stan 17.03.2022, 20:55

S-a aflat ce i-au făcut ruşii jurnalistei care a protestat împotriva războiului pe postul TV public din Rusia. Marina Ovsiannikova, ziarista care a apărut la televizor cu un mesaj împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, a fost eliberată după mai bine de 14 ore de audieri. De asemenea, ea s-a ales și cu o amendă.

Ce a pățit jurnalista care a protestat împotriva lui Vladimir Putin la TV. „Am nevoie pur și simplu să mă odihnesc”

UPDATE, joi, ora 20:55. Jurnalista Marina Ovsiannikova, cea care a apărut în direct la o televiziune din Rusia protestând împotriva războiului, a făcut noi declarații după ce a fost luată la ochi de autoritățile ruse.

Într-o prima fază, poliția a audiat-o timp de 14 ore, iar acum riscă până la 15 ani de închisoare.

Marina Ovsiannikova se ascunde pe la prieteni

Ea a spus într-o discuție cu jurnaliștii de la Der Spiegel că în prezent trăiește ascunsă pe la prieteni, iar familia îi reproșează că le-a distrus viața.

”Sunt la prieteni, mă ascund. Am în mine o cantitate mare de stres și asta nu va dispărea curând. Viața mea s-a schimbat pentru totdeauna. Atât fiul meu, care are 17 ani, cât și fiica mea, de 11 ani, suferă. Am ajuns să iau tranchilizante. Ceea ce am făcut a fost o lovitură profundă pentru familie. Mama este și acum în stare de șoc, este complet distrusă. Fiul meu a fost și el foarte afectat – oricum trecea printr-o perioadă dificilă având în vedere vârsta lui. M-a acuzat că le-am distrus tuturor viitorul”, spune jurnalista.

Marina Ovsiannikova îl refuză pe Emmanuel Macron

Președintele francez Emmanuel Macron se oferise să îi acorde azil, însă jurnalista spune că nu se gândește să părăsească Rusia pentru că este patrioată.

„Nu, nu vreau să plec din țara noastră. Sunt patriot, iar fiul meu este unul și mai mare. Cu siguranță nu vrem să plecăm sau să emigrăm nicăieri”, a mai spus  jurnalista.

Opinia publică nu este de acord cu gestul făcut în direct la TV

Jurnalista a recunoscut de asemenea că are probleme în familie după gestul făcut în direct. De asemenea, femeia povestește că opinia publică îi este potrivnică.

„Încă discutăm între noi, dar îmi este foarte greu. Familia nu mă susține. Mai e și opinia publică, care este împotriva mea”, a mai spus jurnalista.

De ce a protestat în direct la TV

Ziarista a explicat de ce a smțit să facă gestul pe care l-a făcut. Aceasta a explicat că este nemulțumită de ani de zile, iar războiul a pus capac la nemulțumirile ei.

„Nemulțumirea mea a crescut în toți acești ani. Șuruburile s-au strâns din ce în ce mai multi: nu mai puteam alege liber guvernatorii (red.: liderii diferitelor regiuni ale Rusiei), așa cum era odinioară. Au urmat apoi toate evenimentele din Ucraina din 2014, instabilitatea, proclamarea „Republicilor Populare Donețk și Lugansk” , otrăvirea lui Alexei Navalnîi… Apoi, autoritățile au început treptat să închidă sau să blocheze mass-media independentă”, povestește Marina Ovsiannikova.

Jurnalista este terifiată de ceea ce i se poate întâmpla

Înr-un final, jurnalista recunoaște că îi este frică și este conștientă că i se poate întâmpla orice, inclusiv un accident de mașină. În rest, ziarista soune că nu s-a început urmărirea penală împotriva ei, dar că înalți oficiali ruși au cerut asta.

„Încă nu au fost inițiate proceduri penale împotriva mea. Bineînțeles, reprezentanți de rang înalt ai conducerii au cerut să se înceapă această urmărire penală. În acest moment, mi s-a aplicat o amendă de 30.000 de ruble (echivalentul a aproximativ 265 de euro). Dacă nu aș fi avut copii de care să am grijă, cu siguranță aș fi primit 15 zile de detenție și aș fi stat într-o celulă ca mulți alții. Nu știu cum se va sfârși asta…”, mai specificat Marina Ovsiannikova.

Știrea inițială

Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a apărut la postul public de televiziune din Rusia cu un mesaj împotriva războiului, a fost eliberată după peste 14 ore de audieri. Ea a fost amendată și cu 30.000 de ruble, care înseamnă circa 250 de euro.

De asemenea, junalista va fi cercetată în continuare potrivit noilor legi semnate de Vladimir Putin, astfel că riscă până la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-război.

Marina Ovsiannikova risca ani grei de inchisoare pentru gestul ei
Marina Ovsiannikova risca ani grei de inchisoare pentru gestul ei

Volodimir Zelenski, mulțumiri pentru Marina Ovsiannikova

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit pentru curajul de care a dat dovadă, în timp ce purtătorul de cuvânt de la Kremlinu a calificat drept „huliganism” gestul ei. De asemenea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a transmis că este gata să-i ofere rusoaicei „protecţie consulară”.

„Vreau să le mulțumesc tuturor pentru susținere… prieteni, colegi. Au fost zile foarte, foarte grele în viața mea, pentru că am petrecut practic două zile fără somn. Ancheta a durat peste 14 ore și nu mi-au dat voie să iau legătura cu cei dragi, apropiați. Nu mi-au oferit niciun sprijin juridic și de aceea mă aflam într-o situație destul de dificilă. Voi da toate declarațiile mâine, pentru că astăzi am nevoie pur și simplu să mă odihnesc”, a declarat după ce a fost audiată de poliție Marina Ovsiannikova.

Jurnalista are doi copii

Pentru moment a scăpat doar cu o amendă, pentru că a făcut un protest neautorizat, însă va fi judecată mai departe în baza legii care interzice criticarea armatei ruse.

Astfel, ziarista, care are doi copii, riscă în continuare ani grei de pușcărie pentru protestul din timpul buletului de știri, când a apărut în fața camerelor de luat vederi fluturând o pancartă pe care scria „Nu credeți propaganda. Cei de aici vă mint”.

Marina Ovsianikova lăsase înainte de gestul făcut în direct la TV un mesaj video

Mesajul Marinei Ovsiannikova a putut fi văzut și auzit de zeci de milioane de oameni, pentru câteva secunde, înainte ca regia să schimbe cadrul. Ea înregistrase deja un mesaj prin care își explica gestul.

„Ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă. Iar Rusia este statul agresor. Responsabilitatea pentru agresiune o poartă o singură persoană, iar acea persoană este Vladimir Putin. Tata este ucrainean, mama este rusoaică, ei nu au fost niciodată dușmani. Din păcate, lucrez la Canalul 1 de câțiva ani, lucrez cu propaganda Kremlinului. Acum îmi este rușine. Îmi este rușine că am permis să apară minciuni pe ecranele TV”, spunea jurnalista într-un mesaj video.

Urmăriți Impact.ro și pe