EXCLUSIV

Ce făceau soliștii, în turnee, ca să nu-și cheltuiască diurna. Gheorghe Turda: ”În Japonia, am fost întrebat de ce românii mănâncă ouăle fierte cu tot cu coajă”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 05.09.2021, 17:43
Ce făceau soliștii, în turnee, ca să nu-și cheltuiască diurna. Gheorghe Turda: ”În Japonia, am fost întrebat de ce românii mănâncă ouăle fierte cu tot cu coajă”. EXCLUSIV

Soliștii de muzică populară erau foarte strânși la pungă, în delegațiile din străinătate. Pentru a face economii, unii dintre ei păstrau pentru prânz o parte din mâncarea de la micul dejun.

Toate bune și frumoase, până într-o zi, când unul dintre angajații hotelului din Tokyo, unde erau cazați, i-a adresat o întrebare cu tâlc lui Gheorghe Turda, șeful delegației: ”Domnule Turda, de ce românii mănâncă ouăle fierte cu tot cu coajă? E curat pe masă mereu în urma lor!”, ne-a povestit cântărețul, în exclusivitate pentru impact.ro, despre acel episod, deloc onorant.

”La micul dejun, își puneau în șervețel mâncare pentru prânz”

Gheorghe Turda recunoaște că artiștii țineau de diurnă și de onorariu, în turnee, și nici că voiau să cheltuiască banii, decât, cel mult, pe suveniruri ieftine, pentru cei dragi. Așadar, la micul dejun, unii dintre cântăreți își făceau provizii de mâncare pentru prânz.

Numai că gestul lor nu a fost deloc pe placul angajaților unui hotel din Japonia, unde erau cazați. Cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre acel episod, deloc onorant pentru delegația României: ”Aveam în turnee o diurnă substanțială, pe care mulți voiau să o păstreze pentru familie.

Ca să nu cheltuiască banii pe mâncare, luau, în avion, uscături, adică un Salam de Sibiu, sau cașcaval afumat. Dar, mai apoi, se terminau proviziile de acasă, și unii își puneau, în șervețel, la micul dejun, câteva ceva de mâncare pentru prânz.

Într-o zi, un angajat și-a luat inima în dinți și m-a întrebat: ”Domnule Turda, de ce românii mănâncă ouăle fierte cu tot cu coajă? Au trecut pe aici mulți turiști, dar acum nu vedem nicio coajă de ou pe masă, în urma lor!”. Eu eram organizatorul grupului, m-am înroșit la față de rușine și le-am spus colegilor mei: ”Cei care aveți lipsă de calciu, mai lăsați totuși câte o coajă de ou și pe masă!”.

În Japonia, eram întrebați, la micul dejun, ce dorim, ouă fierte sau omletă. Românii le voiau fierte, ca să le păstreze pentru prânz. Nu vreau să dau numele acelor artiști, nu vreau să se știe că au făcut asta, am muncit cu ei, cot la cot, o viață, ar fi urât din partea mea”.

Gheorghe Turda si sotia sa
Gheorghe Turda si sotia sa

Gheorghe Turda împărțea borcanul cu fasole cu Maria Ciobanu și cu Irina Loghin

Marele artist ne-a mai vorbit și despre turneele din România, alături de celebrele cântărețe de muzică populară Maria Ciobanu și Irina Loghin: ”Cu ele am împărțit mâncarea, în turneele prin țară, dar și prin Germania, Franța, Ungaria.

Luam cu noi conserve de costiță cu fasole, cașcaval, salam de Sibiu, mâncam cu toții, ca într-o familie. Ne ajutam, nu mâncam nimic unul fără celălalt”, ne-a mai declarat Gheorghe Turda, în exclusivitate pentru impact.ro.

Gheorghe Turda crede că soția lui s-a îmbolnăvit în Japonia

Dar, Gheorghe Turda are și o amintire dureroasă din turneele în Japonia. El crede că soția lui, fosta mare balerină Elisabeta Turda, s-a îmbolnăvit după ce a vizitat Hiroshima, locul unde americanii au detonat în 1945 bomba atomică, fiind afectată de radiații: ”În timpul unui turneu în Japonia, în 1987, soţiei mele, prim-balerină solistă a Ansamblului Rapsodia, i s-a declanşat o boală teribilă, leucemie cronică trombocitară.

Acel turneu a fost extrem de solicitant, în 35 de zile am avut 32 de concerte şi foarte puţin timp de odihnă. În urma vizitei la Hiroshima, a apărut boala, probabil din pricina climei şi a radiaţiilor, care au persistat încă din 1945, chiar şi astăzi fiind urmări ale bombei atomice.

Din păcate, după o luptă de mai bine de 20 de ani, Dumnezeu nu a mai vrut s-o ţină lângă mine. După moartea soţiei a trebuit să merg înainte, pe drumul vieţii, deşi nu a fost deloc simplu”,  declara Gheorghe Turda, pentru Revista ”Taifasuri”, după decesul iubitei sale soții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...