Ce făcea, de fapt, Elena Ceaușescu cu banii pe care îi câștiga. ”La început, îi ducea personal”

Diana Dumitrache 06.07.2020, 14:31

De la primul serviciu ca muncitor necalificat, la Prima Doamnă a României. Cariera Elenei Ceauşescu este, fără îndoială, una cum rar ţi-e dat să vezi. O întrebare era, însă, în perioada comunistă, pe buzele tuturor. Ce făcea Elena cu banii?

De la eleva repetentă, la Prima Doamnă a României

Da, este cât se poate de adevărat! Elena Petrescu (numele de fată) a rămas repetentă în clasa a IV-a, semn că nu prea i-a plăcut școala.

A renunţat la studii, a lucrat două veri la rând la câmp, iar în final și-a părăsit satul natal (Petreşti, Dâmboviţa) pentru București.

Aici, şi-a găsit primul serviciu ca muncitor necalificat într-o fabrică de produse farmaceutice. Mai târziu, cu ajutorul relațiilor pe care le avea fratele ei, Elena Ceauşescu s-a angajat pe un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard. După război, ea a devenit laborantă la un laborator chimic.

elena ceausescu, salariu elena ceausescu
Elena Ceauşescu, alături de Nicolae Ceauşescu, în tinereţe

Momentul decisiv al carierei sale – intrarea în Partidul Comunist

În 1937, Elena decide să intre în Partidul Comunist, iar 8 ani mai târziu este angajată ca secretară la Ministerul de Externe. Este demisă repede, însă, lucru care nu se potriveşte deloc cu statutul de soţie a lui Nicolae Ceauşescu, personaj de seamă în PCR.

Drept urmare, se dă ordin să se înfiinţeze, în cadrul Facultății de Chimie Industrială, la Institutul Politehnic din București, un curs fără frecvență pe care Elena Ceauşescu îl urmează pentru a deveni inginer chimist. Ulterior, ea devine chiar doctor în chimie, cu teza „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”.

Câţi bani câştiga, în total, Elena Ceauşescu

Elena Ceauşescu s-a putut astfel angaja cu acte în regulă la ICECHIM (Institutul de Cercetări Chimice din București). Aici, a devenit ulterior director general. Salariul încasat  de soţia dictatorului era de 6.000 de lei/lună, conform celor de la Click.ro.

În 1983, a ajuns vicepremier în Guvernul condus de Constantin Dăscălescu. De aici mai primea încă 15.000 de lei. Aşadar, venitul ei ajungea la un total de 21.000 de lei.

Conform istoricilor, Elena Ceaușescu depunea toți banii la CEC pe numele celor trei copii și al nepotului său, fiul lui Valentin.

La început făcea depunerile personal. Apoi, a început să-l trimită ba pe șoferul personal, ba pe coafeză sau pe menajeră, declară profesorul universitar Lavinia Betea.

Urmăriți Impact.ro și pe