Ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun. Alimentul pe care trebuie să îl consumi ca să ai noroc tot anul

Cazacu Alexandru 25.12.2022, 08:00
Ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun. Alimentul pe care trebuie să îl consumi ca să ai noroc tot anul

Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 decembrie, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Crăciunul este, de asemenea, o sărbătoare plină de semnificații, iar românii au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă cu strictețe în această zi. Ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun, poți afla în rândurile de mai jos.

Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie

Duhovnicii ne învață că, deși Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie, este bine să mâncăm de dulce abia după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun. În schimb, la micul dejun putem să mâncăm pește.

Ce e bine să mănânci în prima zi de Crăciun? Ei bine, masa de Crăciun este la fel de importantă ca și tradiția împodobirii bradului. Potrivit tradițiilor lăsate din bătrâni, aceasta trebuie să conțină anumite preparate.

Totodată, masa de Crăciun trebuie să fie bogată, deoarece se spune că astfel vor fi și mesele din anul care vine. Potrivit unui vechi obicei, masa de Crăciun se așază în Ajunul sărbătorii și nu se strânge până pe 27 decembrie. Lăsând la o parte toate aceste lucruri, haideți să aflăm împreună ce este bine să mâncăm în prima zi de Crăciun.

Ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun, potrivit tradiției populare

O vorbă din bătrâni lăsată spune că de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale din carne de porc. De fapt, în unele locuri din țară, după ignat se consumă doar bucate tradiționale. Printre acestea se numără: piftia, cârnații, toba, slănina afumată și sarmalele.

Multe gospodine pregătesc pentru masa de Crăciun salată de boeuf, curcan la cuptor și cozonaci. De pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească nici aperitivele și fructele. Pentru a fi sănătos tot anul viitor, în această zi este bine să mănânci și un măr.

În unele zone din țară, oamenii servesc în prima zi de Crăciun tochitură de porc, sarmale și răcituri. De asemenea, o altă tradiție spune că pe 25 decembrie este bine să mâncăm struguri. Se spune că cei care fac acest lucru vor avea parte de bunăstare în anul care vine.

Ce e bine să mănânci în prima zi de Crăciun
Ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun

Ce e bine să faci în prima zi de Crăciun

În dimineața zilei de Crăciun, enoriașii merg la biserică, unde se ține Sfânta Liturghie. Abia după slujbă, familiile servesc masa de Crăciun. Se spune că la masa din prima zi de Crăciun este bine să ascultăm coline și cântece specifice sărbătorii Nașterii Domnului. Se pare că acestea atrag belșugul și bunăstarea în casă.

Potrivit unei tradiții de Crăciun, este bine să ne împodobim locuința cu flori roșii și crengi de brad. Există credința că acestea inspiră gânduri pozitive și armonie.

După cum am menționat și în rândurile anterioare, în ziua sărbătorii Nașterii Domnului trebuie să mănânci cel puțin un măr. Asta dacă vrei să ai parte de sănătate pe tot parcursul anului următor.

Superstiții în prima zi de Crăciun

În trecut, bătrânii de pe la sate spuneau că primul musafir care trece pragul în ziua de Crăciun trebuie musai să fie un bărbat brunet. Se credea că acesta aduce norocul în casă. În schimb, era de rău augur dacă prima persoană care ne intra în casă în ziua de Crăciun era un bărbat roșcat.

În unele zone, la ospățul de Crăciun omenii pun sub fața de masă pleavă de grâu. În acest fel, locuința respectivă va atrage belșugul. De asemenea, pentru a ține farmecele și deochiul la distanță, în fiecare colț al mesei este bine să pui usturoi și mac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...