Se schimbă meniul în restaurante. Este lege, ce va scrie înainte de Crăciun

Anca Manolica 21.11.2022, 16:40
Se schimbă meniul în restaurante. Este lege, ce va scrie înainte de Crăciun

Modificări importante pentru toate lanțurile de restaurante din România. Până de Crăciun, toți patronii vor trebui să aducă schimbări importante în meniu, menite să vină în ajutorul clienților. Iată ce o să se întâmple, peste doar câteva săptămâni, cu meniurile localurilor de la noi din țară.

Reguli noi pentru restaurante. Cum vor arăta, din decembrie, meniurile

O schimbare majoră urmează să fie aplicată, iar aceasta îi va viza, în primul rând, pe românii care obișnuiesc să ia masa în oraș. Astfel, potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ordinul ANPC nr. 201/2022, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial, începând din luna decembrie a acestui an, toate restaurantele de la noi din țară vot trebui să își modifice meniurile.

Practic, patronii vor trebui să pună la dispoziția clienților, în meniuri, nu doar lista ingredientelor folosite pentru prepararea fiecărui produs, așa cum se întâmplă în prezent, ci și cantitatea fiecăruia și valorile nutriționale. Așadar, fiecare va ști exact cât zahăr, aditivi și grăsimi sunt în fiecare fel de mâncare, deci ce și cât consumă.

Mai mult, noua regulă va fi valabilă atât pentru restaurantele clasice, cât și pentru cele (și) cu livrare la domiciliu. Cele din urmă vor trebui să afișeze toate informațiile pe site-ul unde clientul comandă.

Se schimbă meniul în restaurante
Se schimbă meniul în restaurante

De când va intra în vigoare

Data de la care se va aplica această nouă obligație de informare ce vizează unitățile de alimentație publică este 20 decembrie 2022, așadar mai este foarte puțin timp.

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia.

Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic.

Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi.” a declarat, acum ceva timp, Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Practic, a mai rămas mai puțin de o lună, timp în care restaurantele, inclusiv fast-food-urile, trebuie să pregătească etichetarea produselor. ANPC a emis avertizări asupra faptului că cei care nu vor respecta noile reguli se vor trezi cu activitatea suspendată.

Totuși, important de menționat este faptul că obligația menționării ingredientelor intervine doar în cazul celor a căror cantitate în preparat depășește 20 de grame. Declarația nutrițională a fiecărui produs trebuie să cuprindă valoarea energetică, adică numărul de calorii și cantitatea de zahăr, sare, grăsimi, acizii grași nesaturați, dar mai ales aditivii folosiți.

Citește și: Reacția lui Mircea Dinescu după ce ANPC a anunțat obligația de a afișa lista ingredientelor din meniul restaurantelor. „Nu intrați aici că muriți mai devreme”

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...