Ce este bine să ai neapărat în casă de Sfânta Maria Mică. Așa îți vei feri căminul de necazuri și spiritele rele

Andra Daoud 08.09.2022, 11:28
Ce este bine să ai neapărat în casă de Sfânta Maria Mică. Așa îți vei feri căminul de necazuri și spiritele rele

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 8 septembrie. Este una dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria și are o importanță deosebită în calendarul ortodox. În credința populară, există numeroase tradiții și superstiții legate de această zi de sărbătoare, de care oamenii de la sate țin cont cu sfințenie și în ziua de astăzi.

Tradiții legate de Sfânta Maria Mică

Ziua de 8 septembrie este marcată cu cruce roșie în calendar, fiind o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Fiind cruce cu roșu, sunt interzise muncile în gospodărie, dar și muncile câmpului, la fel ca în orice zi de mare sărbătoare. Femeile nu trebuie să coasă, să spele sau să dea cu mătura, iar bărbații trebuie să evite să facă treabă în gospodărie. Nu este însă singura tradiție legată de Sfânta Maria Mică.

Se spune că femeile care își doresc un copil trebuie să se roage la Maica Domnului în această zi, pentru că sunt șanse mari să li se îndeplinească visul. De asemenea, femeile însărcinate care adresează o rugăciune către Maica Domnului în această zi vor avea parte de o naștere ușoară.

Ziua de 8 septembrie este legată și de pedepse divine cu arsuri. Se spune că mamele trebuie să își ferească copiii de accidente casnice și să fie mai atente ca oricând la oalele cu mâncare lăsate nesupravegheate pe foc. Se crede că dacă va ploua de Sfânta Maria Mică, vom avea parte de o toamnă lungă și friguroasă. Dacă merii și perii au rod bogat, va fi o toamnă frumoasă.

Ce este bine sa ai neaparat in casa de Sfanta Maria Mica 1
Sfanta Maria Mica se sarbatoreste anual pe data de 8 septembrie

Ce trebuie să ai în casă de Sfânta Maria Mică

O altă tradiție care are legătură cu sărbătoarea Sfintei Marii Mici este că în fiecare casă trebuie să existe o candelă aprinsă, pentru cinstirea sărbătorii și pentru alungarea spiritelor rele. În această zi se împart struguri și prune pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi, pentru a le fi iertate păcatele. Ziua de 8 septembrie este considerată începutul toamnei, ziua în care păsările călătoare pleacă în țările calde, iar insectele se ascund în pământ.

În această zi de sărbătoare se rostește o rugăciune dedicată Sfintei Fecioare Maria, despre care se spune că este foarte puternică. Iată cum sună aceasta:

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale, Amin!”

 

Urmăriți Impact.ro și pe