Ce beneficii ar crea coridorul verde de electricitate care va lega România de Georgia și Azerbaidjan. Proiectul ambițios, anunțat de Klaus Iohannis

Beatrice Dumitru 12.10.2022, 13:17
Ce beneficii ar crea coridorul verde de electricitate care va lega România de Georgia și Azerbaidjan. Proiectul ambițios, anunțat de Klaus Iohannis

România lucrează cu state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore, printre acestea și unul care vizează transportul de energia electrică, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va lucra pentru realizarea acesui proiect cu Georgia.

Cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Președintele României Klaus Iohannis s-a  întâlnit pe 11 octombrie, la Cotroceni, cu preşedinta Georgiei Salome Zourabichvili. După discuție, șeful statului a anunțat că cele două țări, împreună cu alte state partenere, vor realiza un proiect pentru transportul de energia electrică.

Astfel, România, Georgia și Azerbaidjan vor coopera pentru a construi un cablu submarin, care să transporte energia electrică pe sub Marea Negră. Potrivit estimărilor preliminare ale Georgiei, investiția s-ar putea ridica la peste două miliarde de euro, iar cablul ar putea fi pus în funcțiune cel mai devreme la finalul anului 2029, scrie profit.ro.

Ce beneficii ar crea coridorul verde de electricitate care va lega România de Georgia și Azerbaidjan. Proiectul ambițios, anunțat de Klaus Iohannis
România vrea să construiască un cablu submarin, care să transporte energia electrică.

„Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul Coridorului verde de electricitate, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele Georgiei.

Ce zone conectează cablul electric

Cablul electric va fi dublat ulterior de un cablu submarin de fibră optică, acesta urmând să ajute la conectivitatea digitală între Uniunea Europeană, Georgia și apoi către Asia Centrală.

În același timp, discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului și îmbunătățirea conectivității între Uniunea Europeană și Georgia”, a adăugat președintele României.

Cablul submarin Georgia-România care urmărește să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene, va avea o lungime de 1.195 kilometri, dintre care 1.100 km pe sub apă, la o capacitate de 1.000 MW și ar presupune și o conexiune digitală pentru comunicații.

În urmă cu 15 ani, România a discutat și cu Turcia pentru a construi un cablu submarin de energie electrică pe sub Marea Neagră, însă proiectul nu s-a putut realiza din cauza costurilor mari.

România ar putea colabora cu Azerbadjanul pentru a primi gaz, în condițiile în care țara noastră mai are nevoie de 10% din necesarul anual de gaze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...