Ce au găsit inspectorii ANPC în zona de mâncare a mai multor magazine Auchan. Nu vei mai cumpăra niciodată de la ei. Reacția oficială Auchan România

Badea Violeta, Ioana Bucur 01.11.2021, 22:54
Ce au găsit inspectorii ANPC în zona de mâncare a mai multor magazine Auchan. Nu vei mai cumpăra niciodată de la ei. Reacția oficială Auchan România

Pericol major descoperit în mai multe magazine Auchan din Capitală. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis să ia măsuri drastice. Iată ce s-a găsit în zona de mâncare. La scurt timp după apariția informațiilor în spațiul public, reprezentanții Auchan România au oferit primele declarații oficiale.

Nereguli descoperite de ANPC în mai multe hipermarketuri din București

Inspectorii ANPC au efectuat luni, 1 octombrie, controale în mai multe magazine din Capitală. În urma verificărilor, aceștia au descoperit o serie de nereguli și nu mai puțin de patru unităţi Auchan riscă să fie închise pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Este vorba despre hipermarketurile Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni. ANPC a transmis și un comunicat de presă prin care a enumerat cele mai importante abateri ale acestor magazine.

  • comercializarea fructelor și legumelor care prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezență a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistență moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.);
  • comercializarea unor produse ieșite din termenul de valabilitate;
  • nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro;
  • nerespectare temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare;
  • utilizarea unor materii prime expirate;
  • utilizarea unor bureți de sârmă și coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum și a unor ustensile deteriorate;
  • folosirea meselor de expunere a produselor calde fără a fi igienizate corespunzător;
  • existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate;
  • existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora.
Nereguli descoperite de ANPC in mai multe hipermarketuri din Bucuresti
Nereguli descoperite de ANPC in mai multe hipermarketuri din Bucuresti

Alte nereguli constatate de inspectorii ANPC

Alte nereguli descoperite de inspectorii ANPC au fost existenţa insectelor moarte sub tăvile de expunere din vitrinele asistate; existenţa unor depuneri masive de praf pe ventilatoarele agregatelor vitrinei asistate; absenţa, de pe etichetele de produs, a menţiunilor prezenţei ingredientelor cu potenţial alergen, în produsele preparate în magazine şi alte deficienţe de etichetare a produselor realizate în unitate.

Mai mult, reprezentanții ANPC au constatat prezenţa unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheaţă în ambalaj; lipsa igienizării la vitrinele frigorifice de la raioanele de produse congelate; utilizarea unor vitrine frigorifice cu rugină, exfolieri ale vopselei, grad avansat de uzură sau în care existau resturi alimentare, acumulări de apă şi mucegai.

De asemenea, autoritățile au identificat și comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oţet), constatându-se faptul că nu se precizează originea oţetului, precum şi faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oţet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

Amenzi în valoare de 102.000 de lei

În urma neregulilor constatate, ANPC a dat amenzi în valoare totală de 102.000 lei. De asemenea, inspectorii au luat decizia de a opri temporar comercializarea de mezeluri/brânzeturi, gastro, cofetărie și pâine în magazinul Auchan Vitan. Auchan Militari nu mai poate comercializa carne, mezeluri și lactate, brutărie, gastro, cofetărie, măsline vrac.

În Auchan Titan s-a decis oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină cu pește, gastro, cofetărie, mezeluri/brânzeturi, carne afumată, iar în Auchan Berceni nu se mai comercializeză carne pasăre, lactate, ouă, carmangerie, pește congelat, măsline, mezeluri/brânzeturi, gastro. În plus, autoritățile decis scoaterea de pe rafturi a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele patru hipermarketuri.

Reacția oficială Auchan România

Poziția oficială a companiei:

Poziție Auchan România
(1 noiembrie 2021)

Confirmăm faptul că reprezentanți ai ANPC au derulat astăzi un control în câteva magazine. Autoritatea ne-a sesizat mai multe aspecte, diferite de la un magazin la altul, a căror remediere a fost dispusă imediat, fiind deja finalizată în cea mai mare măsură. Urmează să transmitem către OPC București, mâine dimineață, solicitările ce se impun în vederea redeschiderii către consumatori a zonelor supuse controlului din magazinele în cauză.

Toate magazinele noastre au sisteme de audit și control al calității, avem implementată respectarea standardelor ISO pentru managementul calității – fiecare hipermarket beneficiind și de un responsabil de calitate dedicat acestora – toate cu scopul de a răspunde cât mai bine prevederilor legale. De asemenea, magazinele noastre respectă măsurile pentru protecție sanitară împotriva Covid-19. Ne asigurăm clienții că vom crește și mai mult gradul de vigilență și control în această perioadă.

Reprezentanții Auchan

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...