Schimbarea uriaşă pe care magazinele precum Lidl, Kaufland sau Auchan trebuie să o facă. Devine obligatoriu

Badea Violeta, Gabriel Peneș 24.08.2021, 16:59
Schimbarea uriaşă pe care magazinele precum Lidl, Kaufland sau Auchan trebuie să o facă. Devine obligatoriu

E oficial! Românii vor găsi mai multe produse românești pe rafturile magazinelor. Ministerul Agriculturii dorește să interzică retailerilor să refuze fără un motiv întemeiat marfa producătorilor români.

Mai multe produse românești pe rafturile magazinelor

Ministerul Agriculturii s-a săturat de reclamațiile producătorilor români și dorește să îmbunătățească relația pe care aceștia o au cu diferiți retaileri. De-a lungul timpului, supermarketurile au fost acuzate de practici comerciale neloiale, precum amenințarea fermierilor cu delistarea de la raft, solicitarea unor taxe ascunse și multe altele.

Toate acestea au ajuns la urechile reprezentantilor din minister, iar Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a întocmit un proiect de lege menit să echilibreze puterea de negociere dintre cele două părți. Astfel, retailerilor le va fi interzis:

  • Să plătească furnizorul mai târziu de 14 zile, în cazul produselor proaspete;
  • Să încaseze taxe ascunse de raft, marketing, amenjare de spațiu, extinderea retaierului etc.;
  • Să solicite reduceri pentru marfa deteriorată sau pierdută în spațiu cumpăratorului după recepție;
  • Să amenințe cu delistarea, dacă fermierul își cere drepturile;
  • Să retruneze marfa nevândută;
  • Să refuze furnizorului o renegociere de preț.
Mai multe produse romanesti pe rafturile marilor magazine
Mai multe produse romanesti pe rafturile marilor magazine

Ministrul Agriculturii spune că soluția este la cumpărători

Anul trecut, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara că soluţia pentru ca producătorii locali să îşi poată vinde marfa este la cumpărători. Oficialul făcea un apel către aceștia să cumpere doar produse locale, chiar dacă acest lucru ar însemna să se aprovizioneze din mai multe magazine.

„Fiecare dintre noi trebuie să caute şi să cumpere doar produse româneşti. Dacă nu sunt în magazinul X să mergem în magazinul Y şi vă asigur că în câteva luni toate magazinele vor avea pe rafturi produse româneşti.

Astfel vom răsplăti viaţa aspră a fermierilor, vom contruibui la susţinerea agriculturii din România. Iar dacă cumpărăm un produs local cu 5 lei, cel puţin 1-2 lei se vor întoarce la noi prin pensii, în sistemul de educaţie sau sănătate. Astfel, în câteva luni niciun producător nu o sa mai aibă marfă pe stoc”, a spus Adrian Oros în urmă cu ceva timp.

Și ministerul Economiei sare în sprijinul micilor producători. Reprezentanții vor să aducă mâncare „direct de la fermă la furculiţă” și a înaintat un proiect legislativ pentru sprijinirea acestora. Ideea este ca producătorii să-și poată comercializa direct produsele către consumatori.

Astfel, Claudiu Năsui spune că produsele alimentare se vor ieftini în urma legii pe care o propune. Oficialul dorește să scape de intermediarii dintre producători și consumatori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...