Ce amendă iei dacă circuli cu permisul expirat în 2023. Sancțiunile sunt drastice

Cazacu Alexandru 17.06.2023, 13:15
Ce amendă iei dacă circuli cu permisul expirat în 2023. Sancțiunile sunt drastice

Conform legislației în vigoare, atunci când circulă cu un autovehicul pe drumurile publice din România, toți conducătorii auto trebuie să dețină un permis de conducere în termen de valabilitate. În caz, contrar, șoferii pot fi sancționați. Află în continuare ce amendă iei dacă circuli cu permisul expirat în 2023.

Ce amendă iei riști să iei dacă circuli cu permisul expirat în 2023

După cum stabilește Codul Rutier, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din țara noastră cu permisul expirat constituie contravenție. Conform legislației în vigoare, această faptă se sancționează cu o amendă prevăzută la clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, stabilește Codul Rutier.

În concluzie, dacă circuli pe drumurile publice cu permisul expirat, riști să fii sancționat. Ei bine, amenda nu este chiar atât de mică, așa că este indicat să verifici periodic valabilitatea permisului de conducere. Iată ce amendă iei dacă circuli cu permisul expirat în 2023.

Ce amendă iei dacă circuli cu permisul auto expirat

În 2023, șoferii care circulă pe drumurile publice cu un permis de conducere expirat, trebuie să afle că amenzile pentru această contravenție sunt destul de mari. Noul Cod Rutier aduce amenzi usturătoare pentru această faptă.

Așadar, conducătorii auto care sunt opriți de oamenii legii și au permisul de conducere expirat riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, aceștia vor sancționați și cu puncte de penalizare. Reamintim că un punct de amendă este calculat la 145 de lei.

Totuși, dacă amenda este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, suma se reduce la jumătate. În ceea ce privește punctele de penalizare, acestea se șterg după șase luni de zile din momentul în care a fost aplicată sancțiunea.

Acum că știi ce amendă iei dacă circuli cu permisul expirat, trebui să afli și unde poate fi plătită aceasta.

Unde pot fi plătite amenzile pentru permisul de conducere expirat

Dacă tocmai ai fost prins cu permisul expirat, iar polițiștii te-au sancționat, trebuie să știi că amenda poate fi plătită la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic. În prezent, șoferii care au fost amendați pentru circularea pe drumurile publice cu permisul expirat, nu trebuie să mai facă dovada plății la Poliție.

De menționat este și faptul că, persoanele care pleacă la drum fără permis, la un simplu control de rutină, riscă să încaseze o amendă usturătoare. Totodată, aceștia se pot trezi și cu puncte de amendă dacă nu pot prezenta permisul de conducere oamenilor legii.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto expirat

Având în vedere toate cele menționate în rândurile de mai sus, toți șoferii trebuie să verifice periodic dacă permisul lor este sau nu în termen de valabilitate. Dacă documentul a expirat, atunci este necesară schimbarea acestuia.

Ce amendă iei dacă circuli cu permisul expirat
Ce amendă primești dacă circuli cu permisul de conducere expirat

În 2023, schimbarea permisului de conducere se poate face atât înainte, cât și după expirare, însă doar după efectuarea vizitei medicale. În ceea ce privește documentele necesare pentru schimbarea permisului auto, acestea sunt următoarele:

  • cerere schimbare permis;
  • buletinul sau cartea de identitate a titularului (original și copie), din care să rezulte că acesta are domiciliul sau reședința în România;.
  • dovada achitării taxei pentru permisul de conducere;
  • permisul de conducere expirat;
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto (document emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere;

În cazul cetățenilor străini este necesară carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic/serviciu, în original și copie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...