Iei amendă și rămâi fără permis de conducere, fără măcar să te oprească Poliția: decizia ASF care va costa scump șoferii din România

Gabriel Peneș 21.10.2022, 17:28
Iei amendă și rămâi fără permis de conducere, fără măcar să te oprească Poliția: decizia ASF care va costa scump șoferii din România

Șoferii care nu circulă fără o poliță RCA valabilă vor putea fi identificați mai ușor, dacă va fi concretizat un proiect de lege pe care Administrația de Supraveghere Fiscală îl pregătește. Astfel, Fiscul vrea ca verificarea existenței asigurării să poată fi constatată și prin consultarea imaginilor de pe camerele de supraveghere de pe șosele. Proiectul ar urma să fie înaintat spre legiferare la finalul acestui an sau la începutul lui 2023.

Iei amendă și rămâi fără permis de conducere, fără măcar să te oprească Poliția

Sancționarea șoferilor care circulă fără a deține asigurări RCA valabile s-ar putea face în curând și pe baza consultării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere a traficului. Administrația de Supraveghere Fiscală pregătește modificarea legii RCA în acest sens, proiect ce ar putea fi înaintat către Ministerul de Finanțe spre legiferare până la finalul acestui an sau începutul anului 2023, conform hotnews.ro.

Planurile Fiscului au fost comunicate în urma unei întrebări adresate luna trecută de senatorul PNL, Sorin Ioan Bumb. Acesta semnala o problemă care ar exista de mai mulți ani, respectiv mașini fără RCA în trafic, fapt care duce la creșterea prețurilor, și a întrebat ASF dacă are de gând să modifice cadrul legal astfel încât sancționarea șoferilor care circulă fără RCA să se facă și pe baza consultării imaginilor de pe camerele de supraveghere a traficului.

Conducerea ASF i-a răspuns senatorului în această lună, subliniind faptul că lucrează la modificarea legii RCA în acest sens, fiind și o obligație de transpunere în legislația națională a unei Directive UE.

Decizia ASF care va costa scump șoferii din România

Proiectul va reglementa posibilitatea efectuării verificării valabilității asigurării RCA prin intermediul unor dispozitive tehnice ce fac parte dintr-un sistem electronic de control și gestiune a traficului la nivel local sau național, urmând ca detaliile ce privesc punerea în aplicare a acestei posibilități să fie stabilite ulterior de către autoritățile competente să efectueze verificări și să aplice sancțiuni contravenționale prin intermediul legislației secundare, mai scrie sursa citată.

„Acest proiect, aflat în lucru în cadrul structurilor de specialitate din cadrul ASF, se estimează a fi finalizat și transmis spre aprobare Consiliului ASF, în vederea înaintării către Ministerul Finanțelor, până la finalul anului 2022 sau începutul anului 2023”, au precizat oficialii ASF pentru aceeași sursă.

Deja șoferii au avut parte de mai multe schimbări ale legislației în această toamnă. Unele dintre cele mai importante se referă la noile modificările ale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România, ce au intrat în vigoare din 8 septembrie.

Una dintre ele dintre prevede că formularul tipărit pentru constatatul amiabil nu mai este obligatoriu. Astfel, în premieră pentru România, formularul va putea fi completat și electronic, norma intrând în vigoare deja, din 15 octombrie.

O altă modificare implementează modificările cerute de Comisia Europeană României în 2018, referitoare la modalitatea în care firmele de asigurare stabilesc prețurile RCA. Astfel, se elimină articolele privind obligativitatea notificării de către asiguratori a ASF înainte de modificarea tarifelor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....