Precizări de la Centrul European de Combaterea și prevenirea Bolilor: cât de contagioasă este variola maimuței, de fapt. Cine riscă cel mai mult să se infecteze

Ana Anitoiu 23.05.2022, 21:45
Precizări de la Centrul European de Combaterea și prevenirea Bolilor: cât de contagioasă este variola maimuței, de fapt. Cine riscă cel mai mult să se infecteze

Centrul European de Combaterea și prevenirea Bolilor (ECDC) a făcut precizări, luni, cu privire la cât de contagioasă este variola maimuței, de fapt, și cine riscă cel mai mult să se infecteze. Aceasta este prima evaluare a riscurilor medicale, după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri de îmbolnăvire în Europa și America de Nord.

Cine riscă mai mult să se îmbolnăvească de variola maimuței

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, populația generală este supusă unui risc foarte scăzut de a se îmbolnăvi de variola maimuței, boală ce a fost confirmată până acum în 12 țări. Însă, posibilitatea de infectare cu acest virus este crescută pentru persoanele care au mai mulți parteneri în viața amoroasă.

Experții de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au expllicat că în ceea ce privește populația generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută. Însă, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat este considerată ca fiind ridicată.

Precizari de la Centrul European de Combaterea si prevenirea Bolilor: cat de contagioasa este variola maimutei, de fapt
Centrul European de Combaterea si prevenirea Bolilor a explicat cine risca mai mult sa se imbolnaveasca de variola maimutei. Foto: unsplash.com

Expert OMS, despre cum s-ar fi răspândit, de fapt, variola maimuței

Virusul a fost identificat mai întâi la maimuțe. Până acum, variola maimuței s-a manifestat în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului, la persoane care călătoresc.

Un expert de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), doctorul David Heymann, a spus, luni, că de data aceasta, variola maimuței s-a răspândit probabil prin contact intim la două petreceri de amploare din Europa.

„Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contactul intim s-a amplificat acum această transmitere”, a spus doctorul David Heymann.

Până acum, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, printre care se numără Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Spania, Israel, Franța, Elveția, Statele Unite ale Americii și Australia.

Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat, vineri, că răspândirea variolei maimuței ar putea crește, pe măsură ce vara începe pe tot continentul și pe măsură ce vor avea loc adunări în masă, festivaluri și petreceri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...