Cum s-a răspândit variola maimuței, potrivit unui expert OMS. Are legătură cu două petreceri din Europa

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 16:37
Cum s-a răspândit variola maimuței, potrivit unui expert OMS. Are legătură cu două petreceri din Europa

Dr. David Heymann, consilier principal al Organizației Mondiale a Sănătății, a descris focarul fără precedent provocat de variola maimuței în țările dezvoltate ca „un eveniment aleatoriu”, care ar putea fi explicat prin comportamentul sexual riscant la două evenimente care s-au desfășurat recent în Europa.

Cum s-a răspândit variola maimuței

Până în prezent, OMS a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia. În ultimii ani, boala a fost fatală în până la 6% dintre infecții, dar nu au fost raportate decese printre cazurile actuale.

Oficialul OMS a declarat că teoria principală care explică răspândirea bolii a fost transmiterea sexuală între bărbați homosexuali și bisexuali, la două peteceri organizate în Spania și Belgia. Variola maimuței nu se răspândise până acum dincolo de Africa, unde este endemică la animale.

Cum s-a răspândit variola maimuței, potrvit unui expert OMS. Are legătură cu două petreceri din Europa
OMS a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în Europa.

Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contact sexual s-a amplificat, acum, această transmitere. Este foarte posibil să fi fost cineva care să fi fost infectat, să fi dezvoltat leziuni la nivelul organelor genitale, mâinilor sau în altă parte și apoi să le răspândească altora atunci când a existat un contact sexual sau apropiere fizică. Și apoi au fost aceste evenimente internaționale care au generat focarul în întreaga lume, în SUA și în alte țări europene”, a declarat David Heymann, pentru The Associated Press.

Prin natură, activitatea sexuală implică un contact intim, la care ne-am aștepta să crească probabilitatea de transmitere, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane și indiferent de modul de transmitere”, a spus și Mike Skinner, virolog la Imperial College London.

Festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea bolii

Aceasta marchează o abatere semnificativă de la tiparul tipic de răspândire a bolii în Africa Centrală și de Vest, unde oamenii se infectează, în principal, de la animale precum rozătoarele sălbatice și primatele, dar focarele nu s-au răspândit peste granițe.

Dr. David Heymann, care a prezidat vineri o reuniune urgentă a grupului consultativ al OMS, spune că nu există dovezi care să sugereze că variola maimuței ar fi putut evolua într-o formă mai infecțioasă și a subliniat că este puțin probabil ca boala să declanșeze o transmitere pe scară largă.

Agenția ONU a spus că focarul este „un eveniment extrem de neobișnuit”, iar faptul că aceste cazuri sunt observate în atât de multe țări sugerează că boala s-ar fi răspândit de ceva timp. Directorul OMS pentru Europa Hans Kluge a avertizat că, pe măsură ce vara începe pe tot continentul, adunările în masă, festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea acestei boli.

Oficialii britanici au spus că „o proporție notabilă” a cazurilor din Marea Britanie și Europa au fost bărbați tineri fără antecedente de călătorie în Africa și care sunt gay, bisexuali sau au făcut sex cu bărbați, în timp ce autoritățile din Portugalia și Spania au precizat că și în țările lor cazurile detectate au fost la bărbați care au întreținut în mare parte relații sexuale cu alți bărbați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...