Germania comandă 40.000 de doze de vaccin ca măsură de precauție împotriva răspândirii variolei maimuței

Elena Avramescu 25.05.2022, 07:01
Germania comandă 40.000 de doze de vaccin ca măsură de precauție împotriva răspândirii variolei maimuței

Germania a comandat 40.000 de doze dintr-un vaccin bavarez nordic pentru a fi gata să vaccineze contactele celor infectați cu variola maimuțelor dacă un focar în Germania devine mai grav, dar oficialii se bazează pe alte măsuri de precauție pentru moment. Ministrul german al Sănătății Karl Lauterbach a declarat marți că măsuri precum o perioadă de izolare de cel puțin 21 de zile recomandată persoanelor infectate ar fi suficiente deocamdată pentru a limita focarul.

40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, achiziționate de Germania

„Dacă infecțiile se răspândesc în continuare, vom dori să fim pregătiți pentru posibile vaccinări inelare care nu sunt încă recomandate în acest moment, dar care ar putea deveni necesare”, a spus Lauterbach, referindu-se la strategia de vaccinare a contactelor unei persoane infectate, potrivit Reuters.

El a spus că focarul de variolă a maimuței ar putea fi controlat și nu a semnalat începutul unei noi pandemii, adăugând că intervenția timpurie poate împiedica patogenul să se stabilească ferm în comunități.

Până acum, în Germania au fost înregistrate cinci cazuri, toți bărbați, a declarat Lothar Wieler, șeful Institutului german pentru boli infecțioase Robert Koch, vorbind și el la conferința de presă.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a emis luni îndrumări similare, spunând că focarul nu necesită vaccinări în masă, deoarece măsuri precum igiena și comportamentul sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii.

40.000 de doze de vaccin impotriva variolei maimutei, achizitionate de Germania
Variola maimutei

OMS a înregistrat peste 250 de infecții confirmate și suspectate de variola a maimuței, cu o răspândire geografică neobișnuită pentru boala, care este endemică în părți din vestul și centrul Africii, dar rară în alte părți. Multe, dar nu toate, cazurile au fost raportate la bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați, OMS țintind în special transmiterea sexuală.

Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat săptămâna aceasta că există peste 1.000 de doze de vaccin nordic bavarez în stocul național și se așteaptă ca acest nivel să crească foarte repede în săptămânile următoare.

Vaccinul poartă marca Jynneos în Statele Unite, unde este aprobat pentru utilizare împotriva variolei maimuței. De asemenea, este aprobat pentru variola în Europa, unde se numește Imvanex, dar a fost furnizat pentru utilizare off-label ca răspuns la cazurile de variolă a maimuței.

Compania daneză a declarat săptămâna trecută că și-a asigurat un contract cu o țară europeană nedezvăluită pentru a furniza Imvanex ca răspuns la noile cazuri de variola maimuță.

Urmăriți Impact.ro și pe