Cazul ursului Arthur, împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein, a stârnit discuții aprinse în România. Considerat unul dintre cei mai mari urși din țară, exemplarul a fost vânat de austriac și analizat ulterior de autoritățile române. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat recent câteva dintre concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră, oferind detalii din cadrul anchetei. Oficialul a vorbit despre gradul ridicat de pericol la care erau expuși locuitorii din zonă, dar și despre faptul că prințul avea toate actele în regulă pentru a vâna.
Vestea că ursul Arthur, considerat cel mai mare exemplar brun din România, a fost ucis a dat frâu liber unui scandal imens. Astfel, România s-a scindat în două tabere, care au dezbătut intens situația din pădurile țării. Pe de altă parte, ministrul Mediului a vorbit în cursul zilei de marți, 11 mai, despre concluziile care au reieșit în cazul ursului Arthur după ce Garda de Mediu și Garda Forestieră au executat controale. Deși mulți au considerat că ursul brun ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein a fost omorât pe nedrept, doar din pasiunea de a vâna, în realitate, autoritățile au stabilit că exemplarul ucis era extrem de periculos și nu era nici pe departe cel mai mare urs brun din România.
Potrivit oficialului român, echipele de control au finalizat lucrările în cazul ursului din Ojdula, după ce asociația de vânători a solicitat mai multe recoltări. După ce au fost întocmite trei dosare, dintre care două respinse, dosarul aprobat prezenta procese verbale de daune pentru pagubele făcute de urs. Totodată, rapoartele au fost solicitate de Procuratură și DNA, motiv pentru care informații detaliate nu sunt disponibile pentru a fi prezentate public. Chiar și așa, raportările dovedesc faptul că fusese aprobată recoltarea ursului brun în baza unui ordin emis de către minister.
Ministrul Mediului susține că ursul brun vânat în urmă cu câteva săptămâni a fost recoltat la o distanță de 22 de zile față de ordinul de derogare. De asemenea, potrivit informațiilor obținute de autorități, exemplarul ar fi devenit periculos pentru comunitate după ce a fost urmărit în repetate rânduri intrând în gospodării sau în localitate. De asemenea, Tanczos Barna a precizat că prințul austriac întocmea toate procedurile, având autorizație de vânătoare și permis de port armă, astfel că legea a fost respectată. De asemenea, ministrul a precizat că vânarea ursului a avut loc la 200-300 de metri de prima casă, în afara ariei protejate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară se seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră. În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată, a explicat Tanczos Barna.
Autoritățile române par să treacă cu celeritate peste cazul ursului Arthur, despre care s-a spus că nu ar fi fost cel mai mare exemplar dar și că acesta nu este același animal cu cel la care s-au referit diferite asociații, care critică uciderea ursului. Ministrul Mediului a afirmat că nu există poze sau filmări care să facă legătura între ursul Arthur și exemplarul vânat în data de 13 martie, pe care specialiștii l-au urmărit din cauza pagubelor pe care le făcea în localitate.
Sunt 22 de procese verbale de pagubă în localitatea respectivă. 8.01.2021 ultima sesizare. Derogarea a fost dată pe data de 17.02.2021. Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. S-a dat aprobare pentru un exemplar și a fost extras un exemplar. Căutăm acum dovada identificării ursului Arthur. Nu există film sau poze. Se spune că ursul venea în cursul serii. Este doar proces verbal. Nu există poze în perioada de monitorizare. Există doar după ce a fost recoltat, a declarat Tanczos Barna.
În plus, oficialul român a precizat că în cadrul instituției pe care o conduce nu există nicio informație despre existența ursului Arthur. Totuși, ministrul Mediului a solicitat o probă ADN dar și poze pentru a compara exemplarul ucis cu cel pe care asociațiile de monitorizare l-au transmis ca fiind Arthur.
La ministerul Mediului nu am găsit rapoarte de monitorizare, până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur, a mai precizat ministrul.
Pe de altă parte, Tanczos Barna a transmis că apreciază familiile de urși bruni din țara noastră, pe care i-a admirat în diferite imagini. De asemenea, ministrul susține că exemplarul ucis nu se număra printre cei mai mari urși din România, deși avea 593 de puncte. Politicianul a amintit de ursul lovit de o mașină la Sovata, care era cu mult mai masiv decât cel ucis recent, având 620 de puncte.
El avea 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620 de puncte. Avem o populație superbă de urși bruni, am văzut poze superbe, în România există urși mult mai mari decât 593 de puncte, a mai spus politicianul.