Câți soldați a trimis, de fapt, Rusia la granița cu Ucraina. Putin acuză că ucrainenii sunt cei care îl provoacă

Ana Anitoiu 12.04.2021, 20:08
Câți soldați a trimis, de fapt, Rusia la granița cu Ucraina. Putin acuză că ucrainenii sunt cei care îl provoacă

Rusia ar fi trimis un număr impresionant de soldați la granița cu Ucraina. Vladimir Putin acuză că ucrainenii sunt cei care îl provoacă, în timp ce o purtătoare de cuvânt a liderului ucrainean a dezvăluit ce s-a întâmplat după ce cabinetul acestuia a cerut o discuție cu președintele rus.

Purtătoare de cuvânt a președintelui ucrainean, despre Vladimir Putin

Moscova și Kievul se acuză reciproc de agravarea situaţiei în Donbas, acolo unde trupe ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova, într-un război ce s-a soldat cu 14.000 de decese, începând din anul 2014. Acum, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să discute cu Vladimir Putin despre aceste tensiuni recente, conversația încă nu a avut loc.

”Cabinetul preşedintelui a cerut, bineînţeles, să discute cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns şi sperăm puternic că nu este un refuz al unui dialog”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, Iulia Mendel.

Cati soldati a trimis, de fapt, Rusia la granita cu Ucraina. Putin acuza ca ucrainenii sunt cei care il provoaca
Vladimir Putin

Ce vrea Vladimir Putin să îi transmită președintelui Ucrainei

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a fost informat despre un asemenea demers ”în ultimele zile”. În plus, după ce a fost întrebat dacă Vladimir Putin are să-i transmită ceva lui Volodimir Zelenski, acesta a spus că speră ca la Kiev să prevaleze ”înţelepciunea politică”, astfel încât să fie evitat un eventual conflict.

Purtătoarea de cuvânt a președinției ucrainene a mai anunțat că Volodimir Zelenski urmează să facă o vizită la Paris. Acolo, președintele Ucrainei se va întâlni, la sfârşitul săptămânii, cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Câți soldați a trimis, de fapt, Rusia la granița cu Ucraina

Potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, Rusia ar fi trimis mai bine de 40.000 de soldați la frontiera de est a Ucrainei şi ar fi mobilizat numeroşi combatanţi în Peninsula ucraineană Crimeea ce a fost anexată de Rusia în anul 2014. Aceste cifre le depășesc pe cele ce au fost prezentate în luna martie în Parlamert de către comandantul forţelor armate din această țară, Ruslan Homceak.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a lansat vineri o acuzație gravă la adresa ucrainenilor. Liderul rus a spus că această țară se află la originea ”periculoaselor acţiuni provocatoare” din Donbas. Kremlinul consideră că Rusia este liberă să-şi mobilizeze trupele în scopuri defensive pe teritoriul rus, dacă dorește să facă acest lucru. Aliații occidentali ai Kievului sunt îngrijorați de agravarea situației în estul Ucrainei. Statele Unite ale Americii și NATO au criticat o intensificare a unor acţiuni ”provocatoare” venite din partea Rusiei.

Oficial rus, amenințare pentru Ucraina: ”Ar însemna începutul sfârșitului”

Recent, Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, a asemănat situaţia din estul Ucrainei cu cea din anul 1995 din Srebreniţa, Bosnia-Herţegovina, când mii de musulmani au fost omorâți de forţele sârbo-bosniace.

Oficialul rus a spus că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice atacurile, precizând că dacă ar face acest lucru ar însemna ”începutul sfârşitului” pentru această țară. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...