Țara din Uniunea Europeană cu care Rusia tocmai a intrat în conflict. Kremlinul o acuză de sabotaj

Nicu Stan 09.04.2021, 09:36
Țara din Uniunea Europeană cu care Rusia tocmai a intrat în conflict. Kremlinul o acuză de sabotaj

Țara din Uniunea Europeană cu care Rusia tocmai a intrat în conflict. Kremlinul o acuză de sabotaj. De la ce a pornit scandalul, citiți în articolul de mai jos.

Rusia, conflict cu nouă țară din UE. De la ce a pornit scandalul în care rușii strigă ”sabotaj”

Rusia a intrat în conflict cu o țară din Uniunea Europeană. Kremlinul îi aduce acesteia acuzații de sabotaj. Astfel, Rusia acuză Slovacia de sabotaj şi fake news, după respingerea unor vaccinuri Sputnik V pe motiv că nu ar fi conforme.

Rusia cere Slovaciei să-i returneze sute de mii de doze de vaccin anti-coronavirus Sputnik V, acuzând această ţară că încalcă contractul prin testarea unui lot de vaccinuri într-un laborator fără certidicare. Agenţia slovacă însărcinată cu autorizarea medicamentelor a respins respectivul lot de vaccinuri anunțând că are îndoieli asupra compoziţiei serului.

Vaccinul Sputnik V, motivul conflictului dintre Rusia si Slovacia
Vaccinul Sputnik V, motivul conflictului dintre Rusia si Slovacia

Rusia își cere vaccinurile înapoi

Astfel, Fondul rus de investiţii directe (RDIF) ”a trimis (Slovaciei) o scrisoare pe 6 aprilie 2021, cerându-i să returneze vaccinul ca urmare a unor încălcări multiple ale contractului”, a anunţat ieri într-un comunicat acest fond ce deţine patentul vaccinului Sputnik V, informează Agerpres.

De asemenea, Fondul rus asigură că ”toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros la Institutul Gamaleia”, centrul care îl și produce.

Slovacia nu ar fi făcut testele într-un laborator certificat

Reacţia rușilor a venit după ce Institutul naţional slovac de control al medicamentelor (SUKL) și-a justificat respingerea folosirii a 200.000 de doze de vaccin Sputnik V prin faptul că ”loturile de vaccin (Sputnik V) utilizate în testele preclinice şi studiile clinice publicate de revista Lancet nu au aceleaşi caracteristici şi proprietăţi ca acelea importate de Slovacia”.

”Pe baza numai a testelor de laborator, nu este posibilă o concluzie asupra eficacităţii şi securităţii lotului livrat Slovaciei”, explică acest institut, adăugând că fabricantul vaccinului nu a răspuns cererilor repetate de a furniza date despre compoziţia celor 200.000 de doze.

Rusia aduce și acuzații de ”fake news”

Rușii dezmint cu vehemență aceste acuzaţii, pe care le cataloghează drept ”fake news”. Potrivit Fondului rus, slovacii nu au testat respectivul lot într-un laborator special certificat. Asta, în opinia rușilor reprezintă o încălcare a obligaţiilor contractuale şi ”un act de sabotaj”.

Rușii mai spun că au cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare în laboratoare certificate din Europa şi să returneze vaccinurile Sputnik V, astfel încât acestea să fie livrate în alte ţări.

Urmăriți Impact.ro și pe