Câți bani primesc preoții de la stat pentru salarii. Care este cel mai mic venit

Badea Violeta 20.12.2021, 19:35
Câți bani primesc preoții de la stat pentru salarii. Care este cel mai mic venit

Te-ai întrebat vreodată ce salariu încasează un preot în România? Așa cum probabil bănuiai, statul alocă sume incredibil de mari pentru ei. Însă, banii pe care îi primesc lunar diferă în funcție de titulaturile pe care le au în cadrul lăcașurilor de cult. Iată câți bani primesc preoții de la stat. Nici nu o să-ți vină să crezi când vei vedea care este cel mai mic venit!

Ce salariu are un preot

Chiar și în ziua de astăzi, salariul unui preot reprezintă un subiect destul de controversat. De altfel, foarte mulți oameni îi invidiază pe aceștia, bănuind că preoții câștigă o mulțime de bani lunar atât din salariu, cât și din diferite bonusuri.

Pe de altă parte există oameni, în special din zona rurală, care le iau apărarea acestora. Ei susțin că slujitorii Domnului merită toți banii din lume, fiindcă prin munca lor face un bine comunității.

Un preot cu funcție înaltă reușește să câștige bani frumoși pentru postul pe care îl ocupă, în funcție de parohia pe care o deține. Un preot ieșit de pe băncilă facultății câștigă un salariu de 3.700 de lei. În schimb, un preot definitiv primește 3.850 lei.

Un preot gradul 1 cu studii superioare va avea un salariu de 4.000 de lei pe lună. Pentru studii medii, grila de salarizare este ușor redusă. Un preot debutant va încasa 3550 de lei, iar un preot definitiv va primi 3.650 lei.

Țara noastra are mai mult de 15.000 de preoți, diaconi, pastori și mulți alții. Dintre aceștia, 11.000 au studii superioare.

Ce salariu are un preot
Ce salariu are un preot

Cât alocă statul pentru salarizarea personalului de cult

Anul viitor, statul va aloca 751,2 milioane lei pentru salarizarea personalului de cult. De asemenea, 9,1 milioane lei vor fi oferiți pentru salarizarea personalului din învăţământul teologic. În plus, statul va aloca 125 milioane lei pentru lăcașurile de cult.

Potrivit Legii 153/2017, actualizată cu veniturile pe anul 2022, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române are o funcţie care se asimilează celor deţinute de preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor (coeficient de 11,50 înmulţit cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare).

Arhiepiscopul major şi mitropolitul BOR având funcţii asimilate secretarilor şi chestorilor senatului şi ai Camerei Deputaţilor (9,2 salarii minime brute). Arhiepiscopul are o funcţie asimilată celei de ministru (10,5 salarii minime brute).

Episcopii au funcţii asimilate vicepreşedinţilor Comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (9,4 salarii minime brute), iar episcopul-vicar are o funcţie asimilată parlamentarilor (9 salarii minime brute), conform adevărul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...