Câți bani dau partidele pentru propagandă. S-au cheltuit sume uriașe în România

Stan Filon 04.08.2022, 15:51
Câți bani dau partidele pentru propagandă. S-au cheltuit sume uriașe în România

S-a aflat câți bani dau partidele pentru propagandă! Cele mai mari partide din România plătesc bani grei presei din România pentru a fi prezentate frumos populației din țara noastră, respectiv alegătorilor. Toate datele sunt publice, iar milioanele de euro pe care fiecare partid le scoate din buzunar provin chiar din bugetul de stat, potrivit unor statistici prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Câți bani dau partidele pentru propagandă

Politicienii români dau oricât pentru a fi prezentați frumos alegătorilor, iar asta se vede din datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care a făcut publice statisticile cu cheltuielile făcute de PSD și PNL din banii primiți de la bugetul de stat.

Astfel, s-a aflat că PSD a dat din banii primiți ca subvenție de la stat nu mai puțin de 5,3 milioane de euro pentru cheltuielile pentru presă și propagandă, în perioada ianuarie-iunie 2022. Nici PNL nu s-a lăsat mai prejos. A umplut buzunarele presei cu 3,6 milioane de euro pentru același lucru, în primele șase luni ale anului, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente(AEP).

Cati bani dau partidele pentru propaganda
Cati bani dau partidele pentru propaganda

PSD este campion la cheltuielile cu propaganda

Potrivit datelor oficiale, partidele din România au primit în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 suma de 124.890.327,26 lei, adică 24,9 milioane de euro, reprezentând subvenții de la bugetul de stat. PSD a primit în jur de 48 de milioane de lei, din care a cheltuit peste 36,3 milioane. Din acești bani, 73,85%, adică peste 26,8 milioane, au reprezentat cheltuielile pentru presă și propagandă.

PNL a primit subvenție de la stat în jur de 40,7 milioane de lei, din care a cheltuit peste 24,7 milioane. Peste 18,2 milioane de lei, adică 73,80% din banii cheltuiți, au fost direcționați pentru presă și propagandă. Potrivit datelor AEP, PSD și PNL au cheltuit pentru presă și propagandă în primele șase luni ale lui 2022 cam cât au cheltuit întreg anul trecut. În 2021, PSD a dat 39,6 milioane de lei, iar PNL – 21,2 milioane.

AUR nu a cheltuit niciun ban din bugetul primit

Și PMP a avut astfel de cheltuieli. A dat 25,15% din banii cheltuiți pentru presă și propagandă. În total, PMP a primit subvenție, în perioada ianuarie-iunie 2022, peste 2,5 milioane de lei din care a cheltuit 2,3. Și USR a redirecționat pentru propagandă peste 1,5 milioane de lei, adică 13,41% din banii cheltuiți în primele șase luni ale anului. În schimb, AUR nu a cheltuit nimic din subvenția primită, potrivit datelor AEP.

Pentru Partidul Pro România, cheltuielile cu personalul și cheltuielile cu onorariile avocaților, executorilor și experților au reprezentat 44,01% fiecare. În cazul Uniunii Salvați România, cheltuielile cu personalul au reprezentat 34,19% din totalul cheltuielilor efectuate.

Urmăriți Impact.ro și pe