Câţi bani câştigă românii care culeg mere în Anglia. Imagini incredibile cu viaţa pe care o duc acolo muncitorii

Nicu Stan 24.11.2021, 13:12
Câţi bani câştigă românii care culeg mere în Anglia. Imagini incredibile cu viaţa pe care o duc acolo muncitorii

S-a aflat câţi bani câştigă românii care culeg mere în Anglia. Foarte mulți români merg în Regatul Unit când începe sezonul de cules mere. Aceştia au contracte de muncă, plătesc taxe la stat, astfel că sunt mult mai bine protejați social ca în țară. Bulgarii sunt la fel de mulți la cules de mere.

Câţi bani se câştigă la cules de mere în Anglia. Mulți dintre români nici nu visează la așa salarii

Românii trudesc din greu la cules de mere în Anglia, însă sunt foarte mulțumiți. Este muncă, dar este remunerată pe măsură.

Românii ajunși la cules de mere în Regatul Unit, într-o fermă din Cobham, Kent, sunt cazați într-un campus, în case mobile dotate cu bucătărie, toaletă și două-trei dormitoare.

Familia Talaban, la cules de mere in Anglia. Sursa foto: libertatea.ro
Familia Talaban, la cules de mere in Anglia

Mai puțini culegători de mere

Acum, sunt mai puțini culegători de mere în Anglia. Din cauza Brexitului, dar și a pandemiei de coronavirus.

În campus, românii și bulgarii sunt majoritari. Acolo trăiesc, acolo fac de mâncare, acolo spală rufe.

Unde merg românii la oraș

Când mai au nevoie de câte ceva sau vor să mai vadă și altceva decât meri și rulote mobile, românii mai dau câte o fugă în cel mai apropiat oraș – Canterbury.

Nu sunt dispuși să facă mari cheltuieli. Sunt conștienți că sunt acolo ca să strângă bani, fiecare având câte ceva de făcut cu ei în țară.

O familie întreagă, la cules de mere în Anglia

În campus, se regăsește și Familia Tălăban, din Dăbuleni, județul Dolj. În țară, familia se ocupă tot cu agricultura. Cresc porci și păsări și cultivă pepeni, roșii, castraveți, ardei , varză, grâu, porumb și fasole pe 4 hectare de pământ.

Astfel, Paula, Relu și Alin nu au asigurare medicală în România și nici nu vor avea pensie la bătrânețe. Primul contract de muncă l-au semnat în Anglia, unde sunt mai bine protejați social decât în țară.

La ferma Old Parsonage din Cobham, un culegător de mere este plătit cu 18 lire pe ladă (circa 350 de kilograme de mere culese), iar într-o zi se câștigă în jur de 120 de lire brut.

Salariul este mai mare ca anul trecut, când o ladă se plătea cu 16 lire. De asemenea, pentru cazarea la caravane muncitorii plătesc 112 lire pe lună, iar cei care vor încheia sezonul de cules de mere își primesc banii înapoi.

Cu câți bani se aleg culegătorii de mere în doar două luni

Astfel, după doar două luni de muncă, un culegător de mere poate pleca în țară cu 5.000 de lire.

”Aici (în Anglia) îți rămâne banul în buzunar, nu mai investești în nimic”, spune Paula Tălăban, potrivit libertatea.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe