Cea mai adâncă gaură de pe Pământ. Rușii au săpat-o, voiau să ajungă „în altă lume”

Badea Violeta 29.05.2022, 12:23
Cea mai adâncă gaură de pe Pământ. Rușii au săpat-o, voiau să ajungă „în altă lume”

Cu toții am vrea să știm ce se află în interiorul Pământului, iar săparea unei găuri pare a fi cea mai eficientă modalitate de a afla acest lucru. Așa au gândit și rușii, care au dat dovadă de o ambiție ieşită din comun și au reușit să sape cea mai adâncă gaură din lume. Iată ce au descoperit în adâncul Pământului!

Rușii au săpat cea mai adâncă gaură de pe Pământ

Un portal către centrul Pământului se află ascuns printre ruinele unui șantier abandonat undeva în vestul Rusiei, nu departe de granița cu Norvegia. Printre dărâmături, se află un disc mare metalic care este prins cu șuruburi. La prima vedere, puțini ar bănui că acolo este, de fapt, o gaură adâncă de 12 kilometri.

Numele ei este Kola Superdeep Borehole și, nu are absolut nicio legătură cu extragerea combustibililor fosili. Ea reprezintă, de fapt, o încercare a Uniunii Sovietice de a explora adâncimile scoarței terestre în anii 1970. A urmat un deceniu în care și alte națiuni, precum SUA, au încercat proiecte similare pentru a înțelege mai bine natura Pământului.

„Adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce se află sub picioarele noastre decât despre ceea ce se află de cealaltă parte a Sistemului Solar”, a spus Hank Green într-un episod al SciShow din anul 2014.

Cea mai adanca groapa de pe Pamant
Cea mai adanca groapa de pe Pamant

Ce au descoperit sovieticii în cea mai adâncă gaură de pe Pământ

Așa cum spuneam și mai sus, gaura a fost realizată din dorința de a găsi ceva interesant despre natura scoarței terestre. În momentul în care echipa s-a lovit de provocări tehnice serioase, proiectul a fost închis și considerat un mare succes. Deși nu au reușit să atingă ținta de 15 kilometri, oamenii de știință au descoperit, totuși, câteva informații interesante.

Înainte de forare, se preconiza că ar trebui să existe o graniță granit-basalt la aproximativ șapte kilometri adâncime. S-a descoperit că acest lucru nu este adevărat.

În schimb, au găsit o zonă foarte fracturată, care era complet saturată cu apă. Acest lucru a fost extrem de neașteptat, mai ales la o asemenea adâncime.

De asemenea, au reușit să găsească dovezi de fosile planctonice microscopice la adâncimi de aproximativ șase kilometri. O altă descoperire neașteptată a fost o cantitate mare de hidrogen gazos.

În plus, oamenii de știință au dat și peste niște roci vechi de 2,7 miliarde de ani, un lucru surprinzător în domeniul științei. În cele din urmă, echipa a reușit să atingă o adâncime impresionantă de 12.262 de metri în 1989, după care proiectul a fost închis.

Motivul din spate constă în faptul că temperatura la acea adâncime ajunge la 180 de grade Celsius, adică de aproape două ori mai fierbinte decât se preconizase. O asemenea temperatură este capabilă să deformeze rapid burlanele și țevile de foraj.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...