Câte localități din România nu au medici de familie. Cum e situația în București

Raluca Juncu 18.02.2020, 15:17
Câte localități din România nu au medici de familie. Cum e situația în București

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie realizat o hartă a localităților din România în care nu există niciun medic de familie desemnat pentru a trata localnicii. Cum arată situația în țară, dar și în Capitală?

Cum arată distribuția medicilor de familie din România

Nu este prima dată când Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie realizează aceste tipuri de hărți, ultima consemnată fiind cea din decembrie 2019, despre care, spun reprezentanții federației, nu era completă. În noul raport prezentat marți, au răspuns mai mulți medici din țară comparativ cu data trecută, iar situația nu arată încurajator.

„Aşadar, am trimis din nou solicitări în baza Legii accesului la informaţii de interes public, de data aceasta la CASAOPSNAJ. Iar colegul nostru, dr. Catalin Petrencic, a adunat localitate cu localitate numărul cetăţenilor de pe siteul Institutul Naţional de Statistică şi a comparat cu datele primite de la CNAS. Ceea ce a rezultat sunt patru hărţi care ne arată accesul cetăţenilor români la serviciile de asistenţă medicală primară”, scriu cei de la Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, pe Facebook.

Prin urmare, 323 de comune din România nu au niciun medic de familie desemnat. În aceste comune trăiesc în total 559.611 de oameni, mai precis 2,52 din populația României.

Foto: Facebook / Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie
Foto: Facebook / Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie

Mai mult, din 1.414 de comune și orașe lipsesc 2187 de medici de familie, potrivit datelor colectate de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

București, de pildă, are cei mai mulți medici de familie, urmat de alte centre universitare din țară.

„O serie de recomandări ale Comisiei Europene şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi rapoarte rezultate în urma asistenţei tehnice furnizate de Banca Mondială şi OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervenţiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie şi planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acţiuni concrete pentru remedierea situaţiei”, scrie Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Urmăriți Impact.ro și pe